Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam figi, praktycznie co weekend przygotowuję sobie na śniadanie tosty z figami i serem  i nie mam ich dosyć. Tym razem przygotowałam udka z kurczaka w sosie balsamiczno-musztardowym z miodem, zapieczone właśnie z figami. Danie jest bardz late i szybkie w przygotowaniu, więc można pokusić się o przygotowanie go nawet w zapracowanym tygodniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 szklanki dobrej jakości octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii
  • 2 ząbki czosnku,drobno posiekane
  • 4 nadudzia z kurczaka (lub 2 udka podzielone na pałki i nadudzia)
  • sól i pieprz
  • 8 świeżych fig, pokrojonych na ćwiartki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.
  2. W miseczce wymieszaj dokładnie ocet, musztardę, 1 łyżkę oleju, miód, szałwię i czosnek i odstaw.
  3. Dopraw kurczaka z obu stron solą i pieprzem.
  4. Na dużej patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka skórą do dołu i smaż aż skórka będzie porządnie zarumieniona i chrupiąca, przez 6 do 8 minut.
  5. Przełóż kurczaka na drugą stronę i wrzuć figi. Zalej przygotowanym sosem balsamicznym i włóż do piekarnika na 10-12 minut. W połowie pieczenia polej kurczaka sosem.
  6. Po wyjęciu z piekarnika dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.

*jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż podsmażone udka do naczynia żaroodpornego i dalej postępuj zgodnie ze wskazówkami.

Smacznego!

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

English version

Balsamic chicken with figs

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 cup balsamic vinegar
  • 2 tablespoons Dijon mustard
  • 2 tablespoons vegetable oil, divided
  • 1 tablespoon honey
  • 1 tablespoon chopped fresh sage leaves
  • 2 cloves garlic, minced
  • 4 chicken thighs (or 2 legs separated)
  • salt and pepper
  • 8 fresh figs, quartered

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. Whisk the vinegar, mustard, 1 tablespoon of oil, honey, sage, and garlic together in a small bowl and set aside.
  3. Season chicken legs on both sides with salt and pepper.
  4. Heat 1 tablespoon of oil in a large oven-safe pan over medium-high heat add the chicken skin-side down and cook until the fat is rendered and the skin is crisp and golden-brown, 6 to 8 minutes.
  5. Flip the chicken thighs and scatter the figs around them. Carefully pour the glaze evenly over the chicken and figs. Transfer the skillet to the oven and cook, spooning some of the glaze in the skillet back over the chicken halfway through, bake 10 to 12 minutes total.
  6. Season the sauce with salt and pepper if necessary and serve.

Enojy!

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Share the post "Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: figi, kurczak, mięso, miód, obiad, ocet balsamiczny

« Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad
Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa »

Comments

  1. Blanka says

    12 października 2016 at 09:47

    super przepis

    Odpowiedz
  2. Wypieki Beaty says

    12 października 2016 at 10:48

    Jaki apetyczny kurczak 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 października 2016 at 11:04

      🙂

      Odpowiedz
  3. Dominik G says

    12 października 2016 at 11:17

    Rzeczywiście przepis nieskomplikowany, a efekt nader ciekawy- spróbuję przyrządzić kurczaka dokładnie wg tego przepisu:) Jedynie do musztardy Dijon nie jestem całkiem przekonany, być może spróbuję użyć jakiejś łagodniejszej w smaku…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 października 2016 at 11:18

      Można swobodnie zamienić, chociaż miód łagodzi i ocet i musztardę 😉

      Odpowiedz
  4. Lara says

    13 października 2016 at 09:05

    super przepis

    Odpowiedz
  5. Ela says

    24 października 2016 at 11:11

    Witam a co jak brak fig ?Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 października 2016 at 11:14

      Może śliwki? Też pasowałyby.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. 2021 - 21 Feigenrezepte zum Ausprobieren, solange sie noch so frisch sind, so fein - News Text Area pisze:
    14 września 2021 o 17:38

    […] Holen Sie sich das Rezept. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kremowa zupa pomidorowa Billa Grangera

Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels

Osso buco z pieczoną dynią / Osso buco with roasted butternut squash

Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne

Ziemniaki-zapiekane-z-dynia-i-brie-Pumpkin-potato-gratin-with-brie

Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress