Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym

Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym"

  • Facebook
  • X

Przedstawiam niezwykle szybki i pyszny pomysł na obiad „w tygodniu”. Składa się z  składników zwykle dostępnych w domu (u mnie cydr jest zawsze:)), a jego wykonanie wymaga niewiele wysiłku. Dużym plusem tego dania jest także to,że wszystko wykonujemy na jednej patelni=mało zmywania. Przepis znalazłam w moim najnowszym odkryciu -książce Nigela Slatera „Tender vol.II”. Kotlety podałam na „pasztecikach” ziemniaczano-kapuścianych Gordona Ramsaya.

 

Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym

(2 porcje)

Składniki:

  • listki z 4 gałązek tymianku
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kotlety wieprzowe (ja miałam 2 piękne kotlety schabowe z kostką o grubości ok 1,5 cm)
  • 2 duże i kwaśne jabłka,
  • plaster masła
  • niepełna łyżka cukru
  • 200 ml cydru
  • 150 ml śmietanki 18 %
  • sól

Przygotowanie:

  1. Umieść  listki tymianku wraz z kulkami pieprzu i połową łyżeczki soli w moździerzu. Rozgniataj jego zawartość dolewając powoli oliwę z oliwek, aż do otrzymania rzadkiej pasty.
  2. Natrzyj nią kotlety i włóż je do lodówki na min. godzinę a najlepiej na całą noc (ja zawsze marynuję mięso wieczorem, dzień przed jego przygotowywaniem).
  3. Obierz jabłka ze skórki,usuń gniazda nasienne i pokrój je w dużą kostkę.
  4. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i włóż jabłka wraz z cukrem. Poczekaj,aż się przyrumienią i delikatnie przewróć je na drugą stronę. Gdy będą już rumiane z każdej strony i lekko miękkie, wyjmij je z patelni i odłóż na bok.
  5. Na tą samą rozgrzaną patelnię włóż kotlety wieprzowe i smaż je na średnim ogniu ( ja lubię lekko różowe w środku i wystarczyło im po 5 min z każdej strony). Gdy są już gotowe wyjmij je z patelni ,przełóż na jabłka i utrzymuj w cieple.
  6. Na patelnię wlej cydr i wymieszaj zdrapując wszelkie przysmażone resztki z jej dna. Gotuj go,aż się zredukuje do kilku łyżek (ok.3-4 min).
  7. Wlej do cydru śmietanę, wymieszaj i gotuj przez chwilę (nie powinien być zbyt gęsty). Włóż do sosu kotlety wraz z jabłkami, podgrzej całość i podawaj.
Smacznego!

Share the post "Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cydr, jabłka, mięso, Nigel Slater, obiad, schab, wieprzowina

« „Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka
Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Puree-ziemniaczane-z-czosnkiem-i-ziolami-Garlic-herb-potato-puree

Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree

Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs

Sycacy-kapusniak-z-miesem-i-grzybami-Cabbage-soup-with-meat-and-mushrooms

Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms

Si

Restauracja Si – podejście drugie

bigos_z_mlodej_kapusty

Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress