Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites

by Dzi 1 Comment

Share the post "Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites"

  • Facebook
  • X

Karnawał zbliża się końcowi, warto więc na ostatnią chwilę przygotować coś specjalnego. Ja proponuję uzależniająco smaczne, pieczone w piekarniku kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej. Kąski są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i na pewno wszystkim przypadną do gustu. Do ich przygotowania użyłam Oleju Beskidzkiego, który otrzymywany jest poprzez nowoczesną technologię głębokiego tłoczenia tłoczenia, w związku z czym charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą. Do smażenia używam tylko oleju rzepakowego (ewentualnie masła klarowanego), korzystając nawet z przepisów znanych kucharzy zamieniam na niego oliwę z oliwek, gdyż ma wysoki punkt dymienia, co oznacza, że podczas smażenia nie wydzielają się substancje mogące zaszkodzić naszemu zdrowiu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej

(20 kąsków)

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości (2 połówki),
  • 20 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy np. Dijon
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (ja użyłam Oleju Beskidzkiego)
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone papierowymi ręcznikami piersi pokrój w ok. 1,5 cm grubości paski, po czym dopraw je solą i pieprzem. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
  2. W małej miseczce wymieszaj miód, musztardę i olej, po czym wmieszaj sok z cytryny. Owiń paski kurczaka boczkiem.
  3. Ułóż kurczaka na ruszcie i posmaruj połową marynaty. Włóż do piekarnika i piecz ok. 10-13 minut, aż boczek stanie zarumieniony i chrupiący.
  4. Po tym czasie wyjmij ruszt z piekarnika i odwróć kąski na drygą stronę, wysmaruj resztą marynaty i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 10-13 minut, do zarumienienia. Ja pod koniec włączyłam funkcję grilla dla lepszego efektu. Wyjmij i podawaj.
Smacznego!

English version

Honey mustard glazed chicken and bacon bites

(20 chicken bites)

Ingredients:

  • 450 g boneless and skinless chicken breasts
  • 20 thin bacon slices
  • 3 tbsp honey
  • 2 tsp Dijon mustard
  • 1 tbsp canola oil (eg. Olej Beskidzki)
  • 1 tbsp fresh lemon juice
  • salt and pepper

Przygotowanie:

  1. Cut the chicken breasts in thin strips, about 1,5 cm thickness and season with salt and pepper. Preheat oven to 220 oC.
  2. In a small bowl and combine honey, mustard and oil. Squeeze in lemon juice, mix, and next wrap the bacon around the chicken strips.
  3. Place them in a roasting tray and brush the chicken bites with half the marinade. Bake them in a preheated oven for 10 to 13 minutes until the bacon is golden and crispy.
  4. As soon as one side is done, take the tray out of the oven, flip them over and brush them with the remaining marinade. Put them back in the oven for another 10 to 13 minutes, until the other side is crispy as well. Serve!

Enjoy!

Share the post "Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Przystawki Tagged With: boczek, kurczak, mięso, miód, piersi z kurczaka, przystawka

« Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake »

Comments

  1. Norbert says

    18 czerwca 2015 at 18:12

    w sam raz na imprezy w ogrodzie. poręczne przekąska

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa

Żeberka pieczone z grzybami i papryką

Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper

Warsztaty z Ramą „Smaż jak szef kuchni” pod okiem Pascala Brodnickiego

Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera

Kurczak-zapiekany-z-boczniakami-i-wedzona-sliwka-Chicken-baked-with-oyster-mushrooms-and-prunes

Kurczak zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką / Chicken baked with oyster mushrooms and prunes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress