Dziś zapraszam na schabowe, ale nie takie zwykłe gdyż nie jestem fanką panierek;) Te są zapieczone z cebulą, majonezem i serem – idealne dla zabieganych po ciężkim dniu. Są też bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Szybkie schabowe z piekarnika
(4 porcje)
Składniki:
- 4 kotlety schabowe (z kością lub bez)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- 8 łyżeczek majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kotlety umyj, osusz ręcznikami papierowymi, rozbij tłuczkiem do mięsa i dopraw solą i pieprzem z obu stron.
- Rozgrzej dużą patelnię z łyżka oleju, podsmaż kotlety z obu stron do lekkiego zarumienienia i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC.
- Ułóż plasterki cebuli na kotletach mięsa, rozsmaruj po 2 łyżeczki majonezu i posyp ułóż startym serem.
- Włóż do piekarnika i picz przez około 15-20 minut. (mniej lub więcej w zależności od grubości kotletów).
Smacznego!
English version
Easy baked pork chops
(4 servings)
Ingredients:
- 4 pork chops
- 1 tbsp of vegetable oil
- 1 onion, thinly sliced
- 1/2 cup grated cheese
- 8 tsp mayonnaise
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Wash the pork chops and pat dry with paper towels, tenderize with meat mallet and season both sides with salt and pepper.
- Preheat large pan with oil, cook pork on both sides intil lightly browned and place in baking dish.
- Preheat oven to 180 oC.
- Put the slices of onion on top of the meat, spoon about 2 teaspoons mayonnaise over the chops and top each chop with grated cheese.
- Bake in the preheated oven for about 15-20 minutes. (less or more depending of pork thickness)
Enjoy!
Adam says
Tak smakowicie to wygląda, że aż ślinka cieknie. Zabieram zaraz się do garów, więc przetestuję pomysł kulinarny. Pozdrawiam.