Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels

Dziś przedstawiam po raz kolejny moje ukochane mule, tym razem w stylu indyjskim. Niezwykle szybkie i łatwe  w przygotowaniu przepyszne mule w aromatycznym, czerwonym sosie curry, z mleczkiem kokosowym, podane z kolendrą i chrupiącymi grzankami do zebrania sosu. Gotowe w 10 minut a są jednymi z najlepszych muli jakie jadłam w życiu. Polecam gorąco na te chłodne dni!

Scroll down for recipe in English

mule

Szybkie małże w czerwonym sosie curry

(1 porcja)

Składniki:

  • 500 g świeżych i oczyszczonych małż
  • 1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %
  • posiekana kolendra lub pietruszka do podania
  • grzanki z bagietki

Przygotowanie:

  1. W większym garnku rozgrzej na małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.
  2. Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie małże się otworzą (wyrzuć wszystkie nieotwarte).
  3. Dodaj mleko kokosowe lub śmietankę, wymieszaj, po czym przykryj garnek i podgrzej jeszcze przez chwilę.
  4. Posyp kolendrą lub pietruszką i podawaj małże z powstałym sosem wraz z grzankami.

Smacznego!

mule

English version

Quick and easy red curry mussels

(1 serving)

Ingredients:

  • 500 g  fresh mussels, bearded and scrubbed
  • 1/2 medium onion, finely chopped
  • 1 tbsp oil
  • 1 tbsp red curry paste
  • 1/4 cup dry white wine
  • 1/2 cup coconut milk or cream
  • chopped coriander or parsley for garnish
  • slices of toasted baguette

Preparation:

  1. Heat the oil in a medium pot on low and cook the onions until softened.
  2. Increase the heat to high and add the curry paste and cook for 1 minute. Add the wine and degalze the pan. Immediately add the mussels and cover the pot with a lid. Allow to steam for a few minutes until they have opened. Discard any unopened mussels.
  3. Add the coconut milk or cream and stir, cover and allow to heat through.
  4. Scatter over the chopped coriander or parsley and serve with toasted slices of baguette.

Enjoy!

mule

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>