Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Wprawdzie już po świętach, ale przepis na dobrą grzybową zawsze się przyda ;) Pyszna zupa grzybowa z grzybów leśnych lub pieczarek, z warzywami i ziołami, zabielona dużą ilością śmietanki, z którą wszystko zawsze jest smaczniejsze. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Śmietankowa zupa grzybowa

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • garść natki pietruszki posiekany
  • 1 1/2 l  bulionu drobiowego albo warzywnego
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18 % do podania
  • masło klarowane do smażenia,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia.
  2. Dodaj grzyby, posyp tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut.
  3. Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 30 minut.
  4. Wlej śmietankę i wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Podawaj zupę z kleksem ze śmietany 18%.

Smacznego!

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Englieh version

Creamy mushroom soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 300 g of mushrooms, sliced
  • 50 g of dried mushrooms, soaked overnight and chopped
  • 1 carrot, peeled and sliced
  • 1 parsley, peeled and sliced
  • 1 stalk celery, sliced
  • 4 potatoes, peeled and diced
  • 1 onion, diced
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • handful chopped fresh parsley leaves
  • 1 1/2 l chicken or vegetable stock
  • 200 ml of double cream
  • 150 ml sour cream for serving
  • clarified butter for frying
  • 1 teaspoon dried thyme
  • salt and pepper

Preparation:

  1. In a large pot heat the butter over medium heat, add the onion and garlic and cook until translucent, for a few minutes.
  2. Add the mushrooms, sprinkle with thyme and cook another 10 minutes. Then add the celery, carrots, prasley root, potatoes and cook for 5 minutes.
  3. Add dried mushrooms along with soaking water, season with salt and pepper and cook for 30 minutes.
  4. Mix in the double cream and stir, cook for another 2 minutes and season to taste with salt and pepper.
  5. Serve the soup with a dollop of sour cream.

Enjoy!

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>