Sernik z białą czekoladą/White chocolate cheesecake squares

Nadszedł czas na coś słodkiego, powiedziałabym nawet, że bardzo słodkiego:) Delikatny sernik z białą czekoladą na spodzie z herbatników wymieszanych z kakao i podany z glazurą z dżemu truskawkowego i lukru. Przepis jest banalnie łatwy i szybki, na pewno uda się każdemu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Sernik z białą czekoladą

(forma 20×20 cm)

Składniki na podstawę:

  • 1 szklanka zmielonych herbatników
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, najlepiej espresso
  • 2 łyżki cukru
  • duża szczypta soli
  • 4 łyżki masła, roztopionego

Składniki na sernik z białą czekoladą:

  • 200 g białej czekolady
  • 500 g twarogu śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na glazurę truskawkową i lukier :

  • 1/2 szklanki dżemu z truskawek lub innego ulubionego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki mleka

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 °C. Przygotuj blaszkę do pieczenia o bokach 20×20 cm i wyłóż ją papierem dopieczenia tak, by z boków zostao go tyle by można go było złapać (pomoże to przy wyciąganiu sernika z formy).
  2. W celu zrobienia podstawy sernika, w średniej misce wymieszaj  zmielone herbatniki, kakao w proszku, kawę, cukier i sól. Mieszając dodawaj stopniowo roztopione masło masło, aż utworzy się jednolita masa. Wyłóż nią równomierną warstwą dno przygotowanej formy do pieczenia i włóż do lodówki.
  3. W dużym kubku lub misce rozpuść białą czekoladę podgrzewając w mikrofalówce. Ja podgrzewam ok. 30 s robiąc co 10 s przerwę na wymieszanie czekolady. Można ją niestety łatwo przypalić. Odstaw do całkowitego ostygnięcia .
  4. W misce miksera na średniej prędkości ubij do puszystości serek śmietankowy, około 1 do 2 minut. Następnie dodaj jajka i cukier i ubijaj dalej średnich obrotach, do połączenia się składników. Dodaj białą czekoladę i wanilii, po czym ponownie wymieszaj.Wyłóż przygotowaną masę serową na schłodzonej w lodówce podstawie.
  5. Włóż sernik do piekarnika i piecz przez 50-55 minut, aż krawędzie się lekko zarumienią, a środek będzie już ścięty (będzie to ładnie widoczne). Podczas pieczenia krawędzie znacząco urosną, jednak po wyjęciu z piekarnika całość troszkę opadnie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw blaszkę na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  6. W celu przygotowania glazury, wymieszaj intensywnie dżem truskawkowy i zwyczajnie rozsmaruj go na powierzchni sernika. Następnie włóż go na całą noc lub minimum 4 godziny do lodówki (ja jak widać na zdjęciach nie mogłam się doczekać:)). Po tym czasie używając luźnego papieru wystającego z blaszki wyjmij sernik i pokrój na kwadraty.
  7. W celu zrobienia lukru, wymieszaj cukier puder i mleko. Ma być raczej gęsty. Za pomocą rękawa wyciśnij na każdy kwadracik ulubione wzory (tutaj serduszka).Przechowuj sernik w lodówce.

Smacznego!

English version

White chocolate cheesecake squares

(20×20 cm baking pan)

Ingredients for the crust:

  • 1 cup graham cracker crumbs
  • 1/4 cup cocoa powder
  • 1/2 teaspoon espresso powder
  • 2 tablespoons sugar
  • big pinch of salt
  • 4 tablespoons unsalted butter, melted
Ingredients for the white chocolate cheesecake filling:
  • 200 g white chocolate
  • 500 g cream cheese, at room temperature
  • 2 large eggs, at room temperature
  • 1/2 cup sugar
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
Ingredients for the strawberry glaze and icing:
  • 1/2 cup  strawberry jam
  • 1 cup powdered sugar
  • 4 teaspoons milk

Preparation:

  1. Preheat oven to 160 oC. Place baking sheet in an 20 cm square baking pan, leaving overhang on 2 sides.
  2. In a medium bowl, stir together the graham cracker crumbs, cocoa powder, espresso powder, sugar, and salt. Add the melted butter and stir to completely combine. Press firmly and evenly into the prepared pan. Place pan in freezer to chill.
  3. In a small bowl, gently melt the white chocolate in the microwave, taking care to not let it scorch. Set aside to cool completely.
  4. In the bowl of a stand mixer, cream the cream cheese on medium-high speed until smooth and creamy, about 1 to 2 minutes. Add the eggs and sugar and beat on medium speed until just combined. Add the cooled white chocolate and vanilla, and beat again. Spread mixture evenly over the cooled crust.
  5. Bake for 50-55  minutes, or until cheesecake wobbles just slightly through the center, and the edges are just a bit golden. The edges will puff up when baking, and then settle back down once cooled. Remove from the oven and cool completely on a wire rack.
  6. Stir the jam until smooth, then spread evenly onto top of cheesecake. Place pan in refrigerator to cool completely, 4 hours or overnight. Once set, carefully remove the cheesecake from the pan by pulling up on the foil lining. Cut into squares.
  7. Stir together the powdered sugar and milk. Place in pastry bag fitted with a small plain round tip. Pipe a heart shape onto the center of each cheesecake square.Store refrigerated.
Enjoy!

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>