Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku/Indonesian pork tenderloin

Dziś przedstawiam coś wyjątkowego dla fanów dosyć nietypowych wschodnioazjatyckich smaków. Marynowana polędwiczka wieprzowa w sosie z masła orzechowego, sosu sojowego i dżemu morelowego, z odrobiną pikantnego chilli tworzą kombinację idealną. Jest to też świetna propozycja obiadu w tzw. tygodniu, gdyż można polędwiczkę zamarynować dzień wcześniej, a po powrocie z pracy ją już tylko upiec. Obiad dosłownie w 30 minut. Jak widać na zdjęciu podałam z zapiekaną dynią z grzybami leśnymi. Polecam!

Scroll down for English

Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g)
  • 1/4 szklanki konfitury/dżemu morelowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • sok z 1 limonki
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka posiekanych świeżych listków kolendry

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce umieść konfiturę, czosnek, mieloną kolendrę, sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, sok z limonki, sok pomarańczowy, płatki chilli i pieprz.  Całość dokładnie wymieszaj, zwracając szczególną uwagę na wmieszanie masła orzechowego.
  2. Przygotuj odpowiedniej wielkości woreczek foliowy (lub naczynie) włóż do niego polędwiczki i wlej marynatę. Odciśnij z woreczka powietrze i bardzo staranie rozprowadź marynatę tak, by cała polędwiczka była nią pokryta. Włóż polędwiczkę do lodówki i marynuj przez minimum 30 minut, lub najlepiej na całą noc.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C . Na dużej patelni (najlepiej dostosowanej do zapiekania w piekarniku) na średnim ogniu rozgrzej olej, po czym włóż polędwiczkę oczyszczoną z marynaty i obsmaż do zarumienienia z każdej strony, przez około 7 minut. Następnie umieść patelnię w piekarniku (lub przełóż polędwiczkę do naczynia żaroodpornego) i piecz, aż termometr kuchenny wetknięty w mięso wskaże nam temp. 70 oC, co powinno zająć około 15 minut. Wyjmij polędwiczkę z piekarnika i odstaw na 10 minut przed pokrojeniem, żeby „odpoczęła” .
  4. W międzyczasie, gdy wieprzowina piecze się w piekarniku, zlej marynatę do małego rondelka i gdy wydaje się zbyt gęsta, wmieszaj trochę soku z pomarańczy lub wody. Doprowadź sos do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając i gotuj przez 1 minutę, po czym zdejmij z ognia.
  5. Wyłóż pokrojoną polędwiczkę na talerze, polej sosem i posyp kolendrą.

Smacznego!

English version

Indonesian Pork Tenderloin

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 1 pork tenderloin (about 450 g)
  • 1/4 cup apricot preserves
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1/2 tsp ground coriander
  • 1/4 cup soy sauce
  • 1 tbsp rice wine vinegar
  • 2 tbsp creamy peanut butter
  • 1 lime, juiced
  • 1/4 cup orange juice
  • 1/2 tsp crushed red pepper flakes
  • 1/2 tsp ground black pepper
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 1 tbsp fresh cilantro, chopped

Preparation:

  1. Combine preserves, garlic, coriander, soy sauce, rice wine vinegar, peanut butter, lime juice, orange juice, crushed red pepper and black pepper in a small bowl. Whisk well to combine, paying attention to break up the peanut butter.
  2. Place pork tenderloin in bag and pour the marinade on top. Squeeze out the air, and seal, using your hands to squish bag and distribute marinade evenly. Place in refrigerator and let marinade for at least 30 minutes, or overnight.
  3. Preheat oven to 220 oC. Heat  the vegetable oil in large oven-proof skillet over medium-high heat until shimmering. Add the pork tenderloin, and sear on all sides, until it’s nicely browned – about 7 minutes or so. Place the entire skillet into the preheated oven, and cook until a meat thermometer registers 70 oC – about 15 minutes. Remove from oven and let sit for 10 minutes before slicing.
  4. While the pork is in the oven, pour the marinade into a small saucepan. If it seems too thick, add a splash or orange juice or water. Bring to a boil over medium-high heat, stirring constantly. Boil for 1 minute, then turn off heat. Pour sauce over the sliced tenderloin and sprinkle with chopped cilantro for garnish.
Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>