Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym/Creamy pumpkin pasta with pork

Dziś, w ramach dyniowego szaleństwa, przedstawiam przepis na makaron w kremowym sosie z puree dyniowym  z mielonym mięsem wieprzowym i szpinakiem. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu – idealne na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!

Scroll down for English

Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu, gotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 300 g puree z dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 450 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g świeżego szpinaku, umytego
  • świeżo zmielony pieprz, papryczka chilli w płatkach i świeża szałwia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj puree z dyni, mleko, masło, śmietankę, sól, czosnek i cukier .
  2. W dużej patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej olej, po czym włóż czosnek i cebulę i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj wieprzowinę i smaż aż mięso będzie lekko zarumienione, następnie dopraw całość solą i pieprzem.
  3. Dodaj mieszankę dyniową wraz ze szpinakiem, doprowadź sos do wrzenia i gotuj mieszając przez 2 minuty, dopraw do smaku jeżeli będzie to konieczne. Włóż do sosu ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Wyłóż porcje na talerze, posyp pieprzem i papryką i udekoruj szałwią.
Smacznego!

English version

Creamy pumpkin pasta with pork

(4 servings)

Ingredients:

  • 200 g pasta, cooked
  • 300 g pure pumpkin puree
  • 1 cup milk
  • 1 tbsp. butter, melted
  • 2 tbsp. heavy cream
  • 1 tsp. salt
  • 1 tbsp. garlic powder
  • 2 tsp. sugar
  • 1 tbsp. canola oil
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1/2 medium onion, chopped
  • 450 g ground pork (or Italian sausage)
  • 200g fresh spinach
  • freshly cracked black pepper, red pepper flakes, and fresh sage, to garnish

Preparation:

  1. In a large bowl, stir together pumpkin puree, milk, melted butter, heavy cream, salt, garlic powder, and sugar.
  2. Heat canola oil in a large skillet over medium heat. Add garlic and onion and sauté for 1 minute, or until onion is tender and slightly browned. Add pork or Italian sausage and sauté until cooked through. Season with salt and pepper.
  3. Add pumpkin mixture and spinach to pan and cook until sauce is heated through, stirring constantly, about 2 minutes, season to taste. Add in cooked pasta and toss together until thoroughly combined. Garnish with black pepper, red pepper flakes, and a pinch of fresh sage. Serve immediately.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>