Lane chrusty / Funnel cakes

Tłusty czwartek już jutro, przedstawiam więc przepis na niezwykle szybkie w przygotowaniu lane chrusty. Przepis na ten specjał znalazłam w rewelacyjnej książce Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla” i na pewno jeszcze nie raz z niej skorzystam:) Chrusty z tego przepisu wychodzą miękkie w środku i chrupiące ma zewnątrz, a podane posypane dużą ilością cukru pudru, na pewno przypadną do gustu całej rodzinie. Są też bardzo łatwe w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący  w kuchni. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Lane chrusty / Funnel cakes

Lane chrusty

(9-10 sztuk)

Składniki:

  • 3 jajka, białka oddzielone od żółtek
  • opakowanie 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 220 g mąki tortowej
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 20 ml whisky/brandy
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. W misce miksera ubij do białości żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas mieszając dodawaj mąkę, mleko i whisky, i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
  2. W oddzielnej misce ubij ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie w masę z żółtkami. Przełóż do worka cukierniczego lub torebki foliowej i odetnij jeden róg.
  3. W rondelku o średnicy 18 cm rozgrzej olej i wyciskaj cienkim strumieniem ciasto.
  4. Smaż do ładnego zarumienienia i przełóż na papierowe ręczniki. Posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Lane chrusty / Funnel cakes

English version

Funnel cakes

(9-10 cakes)

Ingredients:

  • 3 eggs, eggs wites and yolks separated
  • 1 package (16g) of vanilla sugar
  • 1 tbsp caster sugar
  • 220 g cake flour
  • 150 ml of whole milk
  • 20 ml of whiskey / brandy
  • pinch of salt
  • oil for deep frying
  • powdered sugar for serving

Preparation:

  1. In the bowl of a mixer, whisk the egg yolks with caster sugar and vanilla sugar until pale and fluffy. Add flour, milk and whiskey, while mixing on low speed until incorporated.
  2. In a separate bowl, beat egg whites with pinch of salt to stiff peaks and gently stir in the egg yolk dough. Transfer mixture into pastry bag or plastic bag and cut off one corner.
  3. In a small saucepan (18 cm in diameter) heat the oil and squeeze in the dough in a thin stream.
  4. Fry until nice golden brown and transfer on paper towels. Sprinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

Lane chrusty / Funnel cakes

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>