Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry/Honey mustard chicken with curry

Uwielbiam połączenie miodu i musztardy, które też często stosuję np. tutaj- jeden z najlepszych przepisów na łososia . Dziś przedstawiam przepis na kurczaka, a dokładnie udka, w glazurze w szczególności z miodu, musztardy francuskiej i odrobiny curry. Danie jest bardzo łatwe do przygotowania, praktycznie jest to jedno z tych, które „robią się same”. Polecam też marynowanie udek najlepiej przez całą noc, dzięki czemu będą bardzo delikatne i aromatyczne. Podałam z fasolką i kalafiorem w sosie serowym. Polecam!

Scroll down for English

Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry

(16-20 pałek z kurczaka)

Składniki:

  • 16-20 udek z kurczaka (pałek)
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 szklanki musztardy francuskiej ( zawierającej całe nasiona gorczycy )
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki żółtego curry w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. W celu zrobienia marynaty, wymieszaj wszystkie składniki z listy, za wyjątkiem kurczaka i odstaw na bok. Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Wyłóż je na deskę do krojenia i za pomocą widelca, ponakłuwaj je na całej powierzchni. Następnie natrzyj tak przygotowane pałki solą.
  2. W dużej misce, lub woreczku (ja wolę marynować mięsa w woreczkach) wymieszaj mięso z marynatą. Zwróć szczególną uwagę, by każdy kawałek mięsa był dokładnie nią pokryty. Następnie włóż kurczaka do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie obróć udka, by zamarynowały się równomiernie.
  3. Po tym czasie, wyjmij kurczaka z marynaty i poukładaj go w przygotowanym naczyniu żaroodpornym (najlepiej w jednej warstwie).Polej kurczaka równomiernie połową marynaty, po czym włóż go do nagrzanego do 180 oC piekarnika, na 60-70 minut. Co 15 minut smaruj udka pozostałą marynatą (dzięki czemu będą pięknie glazurowane). Wyjmij z piekarnika i podawaj.

Smacznego!

English version

Honey mustard chicken with curry

(16-20 drumsticks)

Ingredients:

  • 16-20 chicken legs
  • 1 cup honey
  • 1/2 cup old fashioned French mustard (contains whole mustard seeds)
  • 2 tsp soy sauce
  • 2 tsp yellow curry powder
  • 2 tsp fine salt
  • 1 tsp ground ginger
  • 1 tsp fresh ground pepper

Preparation:

  1. Mix together all ingredients except for chicken. Set marinade aside. Thoroughly dry chicken pieces with paper towels. Place chicken pieces evenly flat on baking sheet or large cutting board. Using a fork, pierce each chicken piece several times all over. Give every piece of chicken its own pinch of salt, evenly sprinkled on top.
  2. In large bowl or zipper bags, combine chicken pieces with marinade. Make sure every piece of chicken is in direct contact with marinade. Marinade in fridge overnight if possible, or at least for several hours. If needed, turn chicken once during marinade time.
  3. Remove chicken from marinade and set the sauce aside. Place chicken flat in a foil-lined baking pan. Pour about half or so of the marinade over the chicken, so chicken is draped with sauce. Bake at 180 o C for 60-70 minutes, basting generously every 15 minutes with the remaining marinade. Don’t skip the basting, as this is what makes the chicken so tasty and good!

Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>