Kurczak Cacciatore/Chicken Cacciatore

Dziś proponuję bardzo aromatycznego kurczaka rodem z Włoch. Udka pieczone z warzywami, pieczarkami, kaparami i ziołami w sosie pomidorowym, pyszna włoska klasyka. Można go podać tradycyjnie z ziemniakami, chociaż jak dla mnie idealnie komponuje się także z makaronem. Przepis pochodzi z książki Mary Berry „„Mary Berry’s Complete Cookbook”. Polecam!

English version

Kurczak cacciatore

(4 porcje)

Składniki:

  • 8 małych kawałków kurczaka, ja użyłam udek podzielonych na nadudzie i pałki
  • mąka do posypania
  • sól i pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 90g boczku pokrojonego w paski
  • 1 duża cebula, posiekana
  • mała zielona papryka, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 250g pieczarki, ćwiartki
  • 125ml czerwonego wina (ja dałam półwytrawne)
  • 400g puszka krojonych pomidorów
  • 75 ml passaty (sosu pomidorowego)
  • 2 łyżeczki posiekanych listków szałwii
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki kaparów z zalewy, posiekanych
  • świeża szałwia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Oprósz kurczaka mąka, strzep jej nadmiar, następnie dopraw go solą  i pieprzem.
  2. Na dużej patelni rozgrzej połowę oleju, włóż kurczaka wraz z boczkiem i podsmaż przez 10 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia. Przełóż mięso łyżką durszlakową do naczynia żaroodpornego i odlej wytopiony tłuszcz z patelni.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej, po czym włóż posiekaną cebulę, paprykę i połowę czosnku. Podsmaż przez około 5 minut, po czym przełóż łyżką durszlakową do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.
  4. Na tą samą patelnię włóż pieczarki, podsmażaj kolejne 2 minuty, po czym także przełóż do naczynia żaroodpornego.
  5. Następnie wlej wino i gotuj zdrapując wszelkie pozostałości z dna, aż jego objętość zmniejszy się do około 4 łyżek, po czym przelej do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorami, passatą i posiekaną szałwią.
  6. Przykryj naczynie i włóż do nagrzanego don 180 oC piekarnika. Piecz przez około 45 minut, do miękkości kurczaka.
  7. W międzyczasie w miseczce wymieszaj resztę czosnku, pietruszkę, skórkę z cytryny i kapary. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika, włóż do naczynia powstałą mieszankę i dokładnie wymieszaj.
  8. Podawaj kurczaka na gorąco, przybranego świeżą szałwią.
Smacznego!

English version

Chicken cacciatore

(4 servings)

Ingredients:

  • 8 small chicken portions – legs or breasts
  • plain flour for dusting
  • salt and black pepper
  • 3 to 4 tablespoons olive oil or canola oil
  • 90g pancetta or streaky bacon cut into strips
  • 1 large onion, chopped
  • small green pepper, diced
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 250g mushrooms, quartered
  • 125ml red wine
  • 400g can of chopped tomatoes
  • 75ml tomato puree
  • 2 teaspoons chopped, fresh sage
  • 4 tablespoons chopped parsley
  • zest of 1 lemon
  • 2 tablespoons capers, chopped
  • fresh sage sprigs to garnish

Preparation:

  1. Lightly dust the chicken pieces with flour, and season with salt and pepper, and shake off any excess.
  2. Heat half the oil in a large frying pan, add the bacon and chicken and cook for 10 to 12 minutes until browned all over. Transfer to a casserole dish with a slotted spoon and pour off the fat from the frying pan.
  3. Heat the remaining oil in the frying pan, add the onion, green pepper, half the garlic and cook gently while stirring for 5 minutes until soft, but not coloured. Transfer to the casserole with a slotted spoon.
  4. Add the mushrooms to the frying pan and cook for 2 minutes, then add to the casserole.
  5. Pour the wine into the frying pan and boil until reduced to about 4 tablespoons. Add to the casserole with the tomatoes, tomatoe puree and the sage.
  6. Cover and cook in a pre-heated oven at 180° C (350° F or gasmark 4) for 45 minutes or until the chicken is tender.
  7. Combine the remaining garlic with the chopped parsley, lemon zest and capers, stir into the casserole and add seasoning to taste.
  8. Serve hot, garnished with sage sprigs.
Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>