Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną gruszką i jabłkiem/Apple and pear dutch baby

Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną gruszką i jabłkiem/Apple and pear dutch baby

Dziś przedstawiam przepis na idealne niedzielne śniadanie. Pyszny i puszysty omlet z piekarnika z karmelizowanymi gruszkami i jabłkami, polane sosem karmelowym z odrobiną whiskey. Można go też podać w charakterze deseru, np. z lodami:) Polecam!

Scroll down for English

Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną gruszką i jabłkiem

(2-3 porcje)

Składniki na sos karmelowy z whiskey i solą:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
  • 1 łyżka whiskey
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Składniki na ciasto :

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka masła

Składniki na nadzienie :

  • 1 średnie jabłko
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. W piekarniku nagrzanym do 220 oC umieść naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm.
  2. Zacznij od sosu karmelowego: do małego rondelka z grubym dnem wsyp cukier, wlej wodę i wymieszaj tylko do momentu, aż cały cukier będzie zamoczony. Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, wtedy zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj (bez mieszania!!!) około 8 minut, cukier nabierze bursztynowej barwy. Gdybyśmy w tym momencie zamieszali, cukier ponownie by się skrystalizował. Zakręć teraz masą w rondelku aby całość miała jednolity kolor, zdejmij z ognia i bardzo ostrożnie dolej śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką, następnie dodaj whiskey i opcjonalnie sól. Wymieszaj masę, aż stanie się jednolita i odstaw do ostudzenia. Zanim spróbujesz, odczekaj kilka minut, gdyż prawie na pewno się poparzysz (z doświadczenia:P).
  3. Zabierz się teraz za omlet: roztrzep w miseczce wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Wyjmij z piekarnika nagrzaną formę i rozsmaruj w nim 1 łyżkę masła, po czym wlej ciasto. Piecz przez 12-15 minut, aż omlet będzie puszysty i ładnie zarumieniony.
  4. Tymczasem, usuń z jabłek i gruszek gniazda nasienne (i skórki jeśli nie lubisz) i pokrój w plasterki. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z 2 łyżkami masła, dodaj jabłka i gruszki i smaż do ładnego zarumienienia. Nie za długo aby się nie rozpadły.
  5. Wyjmij omlet z piekarnika, ułóż na nim jabłka i gruszki. Polej całość sosem karmelowym i posyp cukrem pudrem. Następnie pokrój jak pizzę i podawaj.

Smacznego!

English version

Apple and Pear Dutch Baby

(2-3 servings)

Ingredients for the salted whiskey-caramel sauce:

  • 1 cup sugar
  • 1/4 cup water
  • 1/2 cup heavy cream
  • 1 tbsp bourbon
  • pinch of salt (optional)

Ingredients for the batter:

  • 1 cup flour
  • 1/4 cup sugar
  • 1/2 tsp salt
  • 3/4 cup milk
  • 4 eggs
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 tablespoon butter

Ingredients for the filling:

  • 1 medium dessert apple
  • 1 pear
  • 2 tbsp butter
  • powdered sugar for dusting

Preparation:

  1. Place a 25 cm baking dish or cast iron pan in the oven and preheat to 220 oC.
  2. Start caramel sauce: in a small heavy saucepan, add sugar and water and stir very little, just enough to wet the sugar. Cook over medium heat until the sugar dissolves. After the sugar is dissolved, increase the heat and bring to a boil without stirring and cook for about 8 minutes or until the sugar is amber in color and just past the smoking point. If you stir before this your sugar will crystalize.  You may now swirl to make uniform in color. Remove from heat and being very careful because the cream will bubble and splatter, whisk in cream, whiskey and salt, whisking constantly until combined. Set aside and let cool, it will thicken as it cools. Be very careful, let it cool before testing.
  3. Start the dutch baby: make the batter by mixing together all of the ingredients. Remove the preheated pan or baking dish from the oven, add 1 tbsp butter and pour in the batter. Bake for 12-15 minutes or until puffed and golden brown.
  4. Meanwhile, peel, core, and thinly slice the apple and pear. In a sauté pan or skillet, heat 2 tbsp of the butter over medium-high heat and add the apples and pears. Cook until crisp-tender about 3 minutes, do not overcook. When apples are tender, remove from pan and set aside.
  5. Remove Dutch Baby from the oven and arrange the apples and pears in a fan formation. Drizzle with thecaramel sauce and dust with the powdered sugar. Cut into wedges, and serve.
Enjoy!

4 Comments

gin

about 11 miesięcy ago

Ależ to musiało być pyszne!

Odpowiedz

Dzi

about 11 miesięcy ago

Oj było:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers