Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake

Dziś proponuję coś słodkiego :) Bardzo przyjemne cytrynowe ciasto jogurtowe z dużą ilością jagód, które miałam zamrożone na taką właśnie okazję. Nie za słodkie, ale puszyste i wilgotne z pysznym lukrem cytrynowym. Polecam do kawy wszystkim łasuchom!

Skorzystałam z przepisu znajdującego się tutaj

ciasto

Scroll down for recipe in English

Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe

(10 porcji)

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki + 2 łyżki ekstra
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 ½ szklanki jagód, mogą być mrożone
  • sok i starta skórka z 1 cytryny

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 22 cm.
  2. Przesiej mąkę (bez 2 łyżek) wraz z proszkiem do pieczenia i solą i odstaw.
  3. W dużej misce ubij mikserem olej roślinny z cukrem, aż do jego rozpuszczenia, po czym dodaj wanilię i jajka. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy i dodaj sok i skórkę z cytryny.
  4. Następnie cały czas miksując na niskich obrotach dodawaj w partiach jogurt na przemian z mąką. Miksuj tylko do momentu połączenia się składników.
  5. W międzyczasie wymieszaj jagody z 2 łyżkami mąki i wmieszaj do gotowego ciasta.
  6. Przełóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  7. W celu przygotowania lukru, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, dodaj więcej cukru lub soku w razie potrzeby w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  8. Wyjmij ostygnięte ciasto z formy, polej lukrem, opcjonalnie posyp białą czekoladą i podawaj.

Smacznego!

ciasto

English version

Lemon blueberry yogurt cake

(10 servings)

Ingredients:

  • 1½ cups +2 tbsp flour, divided
  • 2 tsp baking powder
  • ½ tsp salt
  • ½ cup vegetable oil
  • 1 cup sugar
  • 1 tsp vanilla extract
  • 3 eggs
  • 1 cup plain Greek yogurt
  • 1½ cups blueberries
  • 1 lemon, zested
  • 1 lemon, juiced
Glaze:
  • 1 cup powdered sugar
  • 3 tbsp lemon juice (approximately)

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC.
  2. Sift together 1½ cups flour, baking powder and salt. Set aside.
  3. In a large bowl whisk together vegetable oil and sugar. Add vanilla and eggs. Mixing until well combined. Add the zest and juice of a lemon.
  4. Alternate mixing in yogurt and flour mixture in 2 batches. Do not over mix.
  5. In a bowl toss blueberries with 2 tbsp flour until well coated. Fold blueberries into cake batter.
  6. Pour into a 22 cm spring form pan. Bake for 50-60 minutes, until a tester comes out clean. Let cool completely.
  7. In a small bowl mix together powdered sugar and lemon juice until desired consistency.
  8. Remove the outside of the spring form pan. Drizzle cake with the glaze.

Enjoy!

ciasto

Comments

  1. Małgorzata says

    Ja już od dłuższego czasu przygotowuję owoce do wszelkiego rodzaju wypieków. Uwielbiam kombinację malin, jagód i borówek na cieście jogurtowym.
    Nie pogardzę również truskawkami, ale koniecznie z swojego, działkowego zbioru.

  2. Iga says

    Ale mi apetytu narobiłaś :) Ja pokusiłam się ostatnio o wizytę w cukierni i mój wybór padł na jagodziankę, jak ja tęsknię za smakiem jagód :) Córcia ma za tydzień urodziny, więc chyba takie ciasto jogurtowe upiekę. Czuję, że będzie zadowolona – też lubi te farbujące język owoce :) Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>