Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs

Przedstawiam pomysł na szybki, łatwy i przyjemny przepis na przepyszne ciastka nadziewane budyniem i suszonymi figami. Użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty i suszonych fig Bakalland, gdyż jestem przekonana o dobrej jakości tych produktów. Same ciastka nie wymagają wielkiego wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs

Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami

(10-12 ciastek)

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw.
  2. W małym rondelku umieściłam figi wraz z sokiem, zagotowałam i odstawiłam na kilka minut. Następnie wyjęłam figi i drobno posiekałam.
  3. Włączyłam piekarnik i ustawiłam go na 180 oC. Wyłożyłam dużą blaszkę papierem do pieczenia.
  4. Rozwałkowałam ciasto na prostokąt o bokach 50 na 35 cm. Na środek, wzdłuż dłuższego boku wyłożyłam równomierną warstwą budyń i posypałam go suszonymi figami. Po obu stronach nadzienia powinny pozostać dwa płaty ciasta o tej samej szerokości.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Nacięłam je co 1,5 – 2 cm po skosie i zawinęłam je na część z nadzieniem naciągając je tak, by powstała plecionka. Docisnęłam brzegi i pokroiłam ostrym nożem na 10 -12 mniejszych ciasteczek. Ponownie docisnęłam brzegi aby nadzienie nie wypłynęło.

6. Wysmarowałam ciasto jajkiem i posypałam cukrem. Włożyłam do piekarnika i piekłam przez 30-35 minut, lub do ładnego zarumienienia.

7. Po wyjęciu z piekarnika posypałam cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs

English version

Pastries with pudding and dried figs

(10-12 pastries)

Ingredients:

Preparation:

  1. Prepare pudding according to package instructions and set aside.
  2. In a small sauce pan place figs along with apple juice, bring to the boil, set aside and take out the figs and chop finely.
  3. Preheat the oven to 180 oC. Line the large baking dish with baking paper.
  4. Roll out the dough into a rectangle about 50 to 35 cm. Spread the pudding on a strip in the center of the dough about 10 cm wide and sprinkle with dried figs.
  5. Cut the remaining two sheets of dough every 1.5 – 2 cm  and fold them over the filling. Seal the edges and with a sharp knife cut the log into 10 to 12 small cookies and seal the edges.
  6. Brush with egg and sprinkle with sugar. Place in the oven and bake for 30-35 minutes, or until a nice golden brown.
  7. Dust with powdered sugar and serve.

Enjoy!

Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs

Comments

  1. LuXon says

    Przepis wygląda po prostu znakomicie. Właśnie podrzuciłem mojej drugiej połówce pomysł na jutrzejszy deser;)
    Lubię tą Twoją dokładność w przepisach, np. „rozwałkowałam ciasto na prostokąt o bokach 35×50″ ;)

  2. Iwona says

    Eh..Wyglądają przepysznie! A ja od całych 3 dni na diecie :(. No, ale nic, na pewno zrobię takie pyszności jak tylko ją skończę..czyli w okolicach lipca. Dzięki za przepis! Zapisuję stronę w folderze „Przepisy” :)).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>