Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Śledzie w sosie curry / Curried herring

Śledzie w sosie curry / Curried herring

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Śledzie w sosie curry / Curried herring"

  • Facebook
  • X

Jeżeli jeszcze nie macie dosyć świątecznego śledzika, proponuję jego wersję w stylu orientalnym. Delikatny śledź w lekko pikantnym sosie z curry, z cebulką i suszonymi śliwkami i rodzynkami dla przełamania smaku. Pyszne i szybkie, doskonałe na każdą imprezę;). Polecam!

Scroll down for recipe in English

Śledzie w sosie curry

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 wymoczone śledzie matjasy
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3/4 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 suszone śliwki, pokrojone
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majonezu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i włóż cebulę. Smaż przez ok. 5 minut.
  2. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, curry, 100 ml wody, rodzynki i śliwki. Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu, aż zmięknie cebula (ok. 15 minut). Jeśli płyn odparuje, dolewaj wody.
  3. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj majonez i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Wymieszaj powstały sos z pokrojonymi śledziami i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

English version

Curried Herring

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 herring fillets, soaked overnight, and cut into 2 cm pieces
  • 2 onions, sliced
  • 1 bay leaf
  • 3 allspice berries
  • 3/4 teaspoon curry powder
  • 2 tablespoons of raisins
  • 2 prunes, chopped
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 1 tablespoon mayonnaise

Preparation:

  1. Place the large frying pan with a tablespoon of oil and add onions. Cook for about 5 minutes.
  2. Add bay leaf, allspice, curry powder, 100 ml of water, raisins and prunes. Cover the pan and cook over low heat until onion is translucent tender (about 15 minutes). Add more water if needed.
  3. Add a tablespoon of tomato paste, mix gently set aside to cool. Next add the mayonnaise and season with salt and pepper to taste.
  4. Mix the sauce with herring and place in refrigerator for a few hours before servings.
Enjoy!

Share the post "Śledzie w sosie curry / Curried herring"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Ryby i owoce morza Tagged With: curry, przystawka, rodzynki, ryby, śledź, śliwki

« Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce
Podsumowanie 2013 roku – 10 najpopularniejszych przepisów »

Comments

  1. Gosia says

    21 grudnia 2020 at 12:45

    najlepsze, niezliczę ile osób już prosiło mnie o ten przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 grudnia 2020 at 13:49

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z serem pleśniowym i grzybami Gordona Ramsaya

Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami

Quiche z łososiem i awokado w delikatnym curry

Coeurs a la Creme Delii Smith

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress