Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Quiche z łososiem i awokado w delikatnym curry

Quiche z łososiem i awokado w delikatnym curry

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Quiche z łososiem i awokado w delikatnym curry"

  • Facebook
  • X

Przystępując do akcji Durszlaka „Sezon na awokado”, poruszyłam troszkę swoje szare komórki i stworzyłam pyszne połączenie łososia w curry i awokado. Połączenie może dosyć nietypowe, ale zapewniam,że smakuje znakomicie. Jako bazy na spód, użyłam przepisu na tartę Michela Rouxa i sprawdził się bardzo dobrze, nie przemókł i był bardzo chrupiący.

Quiche z łososiem i awokado w delikatnym curry

( 1 tarta 23 cm)

Składniki:

Ciasto: zgodnie z tym przepisem na spód do tarty.

Farsz:

  • 250 g łososia bez skóry pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 awokado, obrane i pokrojone w plasterki
  • 1 szalotka pokrojona w drobną kostkę
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g sera z niebieską pleśnią startego na tarce
  • sól i pieprz
  • olej
  • ew. pomidorek koktajlowy pokrojony w plasterki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ciasto na spód przygotowujemy i pieczemy zgodnie z przepisem na spód do tart.
  2. Łososia posypujemy przyprawą curry, dokładnie mieszamy i obsmażamy z każdej strony na oleju razem z szalotką. Nie za długo, gdyż w przeciwnym wypadku rozpadnie nam się  na mniejsze kawałki.
  3. Rozkładamy awokado równomiernie na spodzie upieczonego i przestudzonego ciasta, ja powciskałam jeszcze na boki, gdyż moje awokado było całkiem spore.
  4. Wykładamy łososia na awokado.
  5. Przygotowujemy zalewę śmietanową.Mieszamy trzepaczką śmietankę, jajko,żółtko i ser, następnie dobrze doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Wlewamy zalewę do przygotowanego wcześniej spodu z awokado i łososiem, ewentualnie wykładamy na całość plasterki pomidorka koktajlowego.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 oC ok. 25-30 min,do ścięcia się zalewy.
Smacznego!

Share the post "Quiche z łososiem i awokado w delikatnym curry"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe Tagged With: awokado, ciasto kruche, curry, obiad, quiche, ser, ser pleśniowy, tarta, wypieki, łosoś

« Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie oraz słone Michela Rouxa
Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami »

Comments

  1. Gotuj z Cukiereczkiem says

    6 stycznia 2013 at 15:29

    Wspaniale się prezentuje 😉 bardzo ładnie podane 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 stycznia 2013 at 16:14

      Dziękuję:) Najważniejsze,że smaczne:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust

Zupa-szczawiowa-ze-szparagami-Sorrel-asparagus-soup

Zupa szczawiowa ze szparagami / Sorrel asparagus soup

Mięsne roladki z kremem pieczarkowym Jamiego Olivera

Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables1

Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables

Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress