Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake

Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś przedstawiam łatwy przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i słodką kruszonką.  Przyznaję, że mam słabość do ciast drożdżowych, dlatego staram się nie robić ich zbyt często, gdyż nawet bez tego mam tu i ówdzie już za dużo:) Tak czy inaczej, to ciasto jest doskonałym dodatkiem do popołudniowej, niedzielnej kawy. Rabarbar i truskawki można zamienić na inne sezonowe lub ulubione owoce. Polecam!

Scroll down for recipe in English

ciasto

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

(forma 30 x 30 cm)

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 470 g mąki pszennej
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 65 g masła, roztopionego
  • 500 g rabarbaru i truskawek, pokrojonych w 1 cm kawałki

Składniki na kruszonkę:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 30 × 30 cm.
  2. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.
  3. W 1/2 l naczyniu wymieszaj drożdże z mlekiem. Zostaw na kilka minut, aż pojawią się bąbelki, po czym wlej mieszankę do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.
  4. Dodaj mąkę, skórkę z cytryny, stopione masło i zmiksuj do dokładnego połączenia się składników, przez kilka minut. Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i odstaw przykrytą ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłóż do przygotowanej blaszki, spłaszcz je i wyłóż przygotowane owoce po czym posyp całość kruszonką. Odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
  7. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  8. Włóż ciasto i piecz przez 35 – 45 minut lub do ładnego zarumienienia/złotego. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

ciasto

English version

Sweet yeast rhubarb and strawberry cake

(30 x 30 baking pan)

Ingredients:

  • 4 egg yolks
  • 150 g sugar
  • 20 g fresh yeast (or 10 g instant)
  • 1 cup milk, lukewarm
  • 470 g plain flour
  • lemon zest from 1 lemon
  • 65 g butter, melted
  • 500 g rhubarb and strawberries chopped into 1 cm pieces

For crumble:

  • 180 g plain flour
  • 100 g sugar
  • 125 g butter, melted

Preparation:

  1. Line a 30×30 cm pan with parchment paper.
  2. In a bowl of stand mixer mix egg yolks and sugar until light and fluffy.
  3. In a 1/2-liter bowl mix yeast and milk and leave it until it become frothy. Add the yeast mixture to the egg mixture and mix it.
  4. Add flour, lemon zest, melted butter and mix until combine. Next knead the dough briefly with a mixer
  5. Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles.
  6. Leave the dough to rise for one hour or until it doubles in size. Flatten it, arrange the fruits at the top of the dough and sprinkle with the crumble. Allow to  rise for another 30 minutes.
  7. Preheat the oven to 180 oC.
  8. Bake for 35 – 45 minutes, or until golden. Remove from the oven and leave it to cool.

Enjoy!

ciasto

ciasto

Share the post "Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto drożdżowe, deser, rabarbar, słodkości, truskawki, wypieki

« Warsztaty z Fit & Easy, Sylwią Wiesenberg i jej przepis na avocado pudding
Botwinka zasmażana / Braised swiss chard »

Comments

  1. gin says

    22 czerwca 2014 at 15:09

    O mniam, rabarbar i truskawki to duet idealny, a w cieście drożdżowym to już w ogóle poezja 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 czerwca 2014 at 12:18

      Zgadzam się w 100% 🙂

      Odpowiedz
  2. karolek says

    23 czerwca 2014 at 12:00

    Super truskawki w cieście drożdżowym, Tylko nie przepadam za rabarbarem jego sobie ominę 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 czerwca 2014 at 12:17

      To właśnie jest cudowne w tym cieście, że można sobie dowolnie modyfikować owoce. Smacznego!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Esencjonalny bulion z kaczki Thomasa Kellera

Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym

Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka “Bouchon Bakery”

Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress