Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kotlety mielone z mozzarellą / Meat patties with mozzarella cheese

Kotlety mielone z mozzarellą / Meat patties with mozzarella cheese

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kotlety mielone z mozzarellą / Meat patties with mozzarella cheese"

  • Facebook
  • X

Scroll down for recipe in English

Kotlety mielone z mozzarellą

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g kiełbasy, drobno posiekanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 150 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry
  • 125 g mozzarelli, pokrojonej w plasterki lub startej

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mięso mielone z kiełbasą, jajkiem i bułką tartą. Dopraw papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku i ponownie wymieszaj.
  2. Uformuj z masy 4 płaskie placki ( 12 cm średnicy) i wyłóż je na blaszkę do pieczenia.
  3. Rozgrzej masło na patelni, dodaj pieczarki, delikatnie posól i podsmaż przez chwilę aż odparuje nadmiar wody.
  4. Na przygotowanych plackach połóż plastry pomidora, na nie pieczarki i posyp całość mozzarellą.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 oC (termoobieg 180 oC) przez 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

English version

Meat patties with mozzarella cheese

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g of minced meat (pork or beef or mixed)
  • 200 g sausage, finely chopped
  • 1 egg
  • 2 Tbsp of breadcrumbs
  • 1 tsp of powdered sweet paprika
  • 1/2 tsp herbes de Provence
  • salt and pepper
  • 150 g button mushrooms, sliced
  • 2 Tbsp of clarified butter
  • 1 tomato, sliced
  • 125 g mozzarella cheese, sliced or grated

Preparation:

  1. Mix the minced meat with sausage, egg and breadcrumbs. Season with paprika, salt, pepper and herbs to taste and mix again.
  2. Shape the mixture into 4 flat patties (12 cm in diameter) and arrange on a baking tray.
  3. Heat the butter in a frying pan, add the mushrooms, season with salt and cook for a minute or two, until the excess water evaporates.
  4. Place tomato slices on patties, add mushrooms and sprinkle with mozzarella.
  5. Bake in the preheated to 200 oC (180 oC with fan) oven for 20 minutes. Serve with your favorite sides.

Enjoy!

Share the post "Kotlety mielone z mozzarellą / Meat patties with mozzarella cheese"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku
Pages: 1 2

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, mięso, mozzarella, obiad, pomidor, ser, wieprzowina

« Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym / Sun-dried tomato coconut chicken

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią / Roasted pumpkin and three cheeses ravioli with crispy sage butter

Zupa krem z mlodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup

Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup

Chrupiące gofry korzenne z kremem pomarańczowym

Udka-kurczaka-w-sosie-z-powidlami-i-cebula-Chicken-legs-baked-with-onion-and-plum-jam-sauce

Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress