Zakręcone muffiny drożdżowe z jabłkami i cynamonem/Apple cinnamon roll muffins

Zakręcone muffiny drożdżowe z jabłkami i cynamonem/Apple cinnamon roll muffins

Sezon na jabłka w pełni, nadeszła więc pora na pyszne jabłkowe wypieki. Dziś przedstawiam więc przepis na pyszne, zakręcone muffiny z dużą ilością jabłek i cynamonu, z niezwykle delikatnym ciastem drożdżowym. Polecam!

Scroll down for English

Zakręcone muffiny drożdżowe z jabłkami i cynamonem

(12-13 sztuk)

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1/2 szklanki mleka, w temp. pokojowej
  • 1 3/ 4 łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3 – 3 1/4 szklanki mąki

Składniki na nadzienie:

  • 2 szklanki obranych i startych jabłek (3 średnie jabłka)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki połowicznie roztopionego masła
  • 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rolek

Składniki na polewę :

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 – 5 łyżek odciśniętego soku jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj, najlepiej trzepaczką, mleko z drożdżami i odstaw na 5-10 minut. W międzyczasie, w misce miksera umieść śmietanę, cukier, sól, jajko, ekstrakt waniliowy, olej roślinny i roztopione masło. Następnie dodaj mieszankę mleka z drożdżami i klasyczną końcówką wymieszaj składniki. Dodaj 1 1/2 szklanki mąki, zmiksuj, po czym zmień końcówkę na taką do ciast i powoli miksując wsypuj pozostałe 1 1/2 szklanki mąki. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, około 5 minut, dodając więcej mąki jeżeli będzie to konieczne (ciasto powinno odstawać od ścianek miski miksera, może lekko przylegać do dna). Tak przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do momentu podwojenia swojej objętości, około 1 1/2 – 2 godzin.
  2. Pod koniec wyrastania ciasta, zetrzyj do miski jabłka, po czym wymieszaj z sokiem z cytryny i odstaw. W oddzielnej małej misce wymieszaj cukier trzcinowy, cynamon i gałkę muszkatołową, także odstaw na później.
  3. Wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię i podociskaj je w kilku miejscach aby pozbyć się nadmiaru bąbelków powietrza. Następnie rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 50 x 30 cm. Posmaruj pędzelkiem całą widoczną powierzchnię 1/4 szklanki masła i posyp równomiernie mieszanką cukru i cynamonu. Ze startych jabłek  odciśnij minimum 6 łyżek soku (im więcej tym lepiej, będzie nam potrzebny do polewy), po czym posyp nimi równomiernie przygotowane ciasto posypane już cukrem z cynamonem. Teraz zaczynając od dłuższego brzegu, zwiń ciasto do powstania długiego rulonu, najlepiej tak, by spojenie było na spodzie rolki. Pokrój ją na 12 – 13 kawałków, które wkładaj bezpośrednio do wyłożonej papilotkami formy do muffinek. Przykryj luźno folią lub ręcznikiem i pozwól im wyrosnąć w ciepłym miejscu  jeszcze przez 40 minut. 10 min przed końcem wyrastania, włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  4. Po 40 minutach wysmaruj rolki 2 łyżkami roztopionego masła, po czym włóż do nagrzanego piekarnika na 14 – 17 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  5. W celu zrobienia polewy, wymieszaj w miseczce 3 łyżki odciśniętego soku jabłkowego z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. misce wymieszać 3 łyżki zastrzeżone sok jabłkowy, cukier puder i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii . W trakcie mieszania dolewaj powoli dodatkowy sok, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Polej polewą ostudzone muffiny i podawaj.
Smacznego!

English version

Apple Cinnamon Roll Muffins

(12-13 muffins)

Ingredients for the dough:

  • 1/2 cup milk, at room temperature
  • 1 3/4 tsp active dry yeast
  • 1/2 cup sour cream
  • 1/3 cup granulated sugar
  • 1 tsp salt
  • 1 large egg
  • 1 tsp vanilla extract
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 2 tbsp butter, melted
  • 3 – 3 1/4 cups all-purpose flour
Ingredients for filling:
  • 2 cups peeled and grated apples (from about 3 medium)
  • 2 tsp lemon juice
  • 3/4 cup packed light-brown sugar
  • 1 tbsp cinnamon
  • 1/4 tsp nutmeg
  • 1/4 cup butter, halfway melted
  • 2 tbsp butter, melted for brushing
Ingredients for glaze:
  • 2 cups powdered sugar
  • 3 – 5 tbsp reserved apple juice
  • 1/2 tsp vanilla extract

Preparation:

  1. Add yeast to warmed milk and whisk to dissolve. Let rest 5 – 10 minutes. Meanwhile, add sour cream, granulated sugar, salt, egg, vanilla extract, vegetable oil and melted butter to bowl of electric stand mixer. Add milk mixture. Set stand mixer with whisk attachment and blend mixture to combine. Add in 1 1/2 cups flour and blend until combined, then switch to hook attachment and slowly add in remaining 1 1/2 cups flour. Knead mixture until smooth an elastic, about 5 minutes, adding in additional flour as needed to create a soft dough (it should pull away from sides of the bowl and may slightly stick to the bottom). Transfer to a lightly oiled bowl, cover with plastic wrap and allow to rise in a warm place until double in size, about 1 1/2 – 2 hours.
  2. During the last few minutes of rising, grate apple and place in a bowl then toss with lemon juice and set aside. In a separate small mixing bowl, whisk together brown sugar, cinnamon and nutmeg, set aside.
  3. Punch dough down. Roll out onto a clean, lightly floured work surface to about an 50 x 30 cm rectangle. Brush top evenly with 1/4 cup butter and sprinkle with cinnamon sugar mixture and spread into an even layer. Squeeze 6 tbsp of the excess liquid from apples into mixing bowl and reserve juice (you’ll be using most of it for the glaze). Sprinkle strained apples evenly over cinnamon sugar layer. Beginning on the long side snuggly roll up to the other end . Cut into 12 – 13 rolls and transfer each rolls to paper lined muffin cups. Cover loosely with plastic wrap and allow to rest in a warm place 40 minutes, preheating oven to 180 oC during last 10 minutes of rising.
  4. Brush tops of rolls lightly with butter, then bake in preheated oven 14 – 17 minutes until lightly golden and centers are no longer doughy. Allow to cool slightly.
  5. In a mixing bowl whisk together 3 tbsp reserved apple juice, powdered sugar and 1/2 tsp vanilla extract. Add in more apple juice as needed 1 tsp at a time until desired consistency is reached. Drizzle with glaze and enjoy warm.
Enjoy!

3 Comments

elamorela

about 11 miesięcy ago

Wyglądają przesmacznie! Chyba się na nie skuszę zaraz po tym jak zużyję czekającą na przerobienie dynię :)

Odpowiedz

Dzi

about 11 miesięcy ago

Na dynię też mam słodkie sposoby. Właśnie przetestowałam dyniowe ciasteczka z karmelem i wyszły przepyszne. Przepis niebawem:)

Odpowiedz

gin

about 11 miesięcy ago

Mmm, pyszności! Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego...

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers