Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks

Święta już lada dzień, przedstawiam więc kolejny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Pyszna sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi, korniszonami, selerem naciowym i rzodkiewkami w sosie majonezowym własnej roboty. Szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a podana z chrupiącymi tostami na pewno posmakuje wszystkim biesiadnikom. Polecam!

Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z czasopisma „Moje Gotowanie”.

Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks

Scroll down for recipe in English

Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi

(6 porcji)

Składniki na sos majonezowy:

  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki oleju, użyłam słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 100 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 50 ml zalewy z korniszonów
  • 1 szczypta pieprzu cayenne

Składniki na sałatkę:

  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę
  • 100 g korniszonów, pokrojonych w plasterki lub kostkę
  • 6 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
  • 200 g paluszków krabowych pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 pęczek koperku drobno posiekany
  • 8 jajek na twardo, pokrojonych w kostkę
  • 1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego

Przygotowanie:

  1. W pojemniku blendera umieść żółtko, olej, sól, cukier, musztardę i 3 łyżki octu i zmiksuj do otrzymania gęstego sosu. Następnie wmieszaj śmietanę i zalewę, dopraw solą, pieprzem, cayenne i resztą octu do smaku, po czym włóż go do lodówki.
  2. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki oprócz szczypiorku, dodaj sos majonezowy i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na noc do lodówki. Podawaj sałatkę posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks

English version

Egg salad with crab sticks

(6 servings)

Ingredients fo the sauce:

  • 1 egg yolk
  • 1/2 cup oil
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 tablespoon sugar
  • 1 teaspoon Dijon mustard
  • 4 tablespoons white wine vinegar
  • 100 g sour cream
  • 50 ml brine from gherkins
  • 1 pinch cayenne pepper

Ingredients for the salad:

  • 2 stalks celery, thinly sliced ​​or diced
  • 100 g gherkins, sliced ​​or diced
  • 6 radishes, sliced
  • 200 g of crab sticks, sliced
  • 1 onion, cut into small cubes
  • 1 small bunch dill, finely chopped
  • 8 hard-boiled eggs, diced
  • 1/2 bunch chives, chopped

Preparation:

  1. Place in a blender egg yolk, oil, salt, sugar, mustard and 3 tablespoons of vinegar and mix until smooth and thick. Next stir in the cream and the brine and season with salt, pepper, cayenne and vinegar to taste, then place in the refrigerator.
  2. In large bowl, mix all the salad ingredients (except chives), add the mayonnaise sauce and season with salt and pepper to taste. Mix thoroughly and leave overnight in the refrigerator. Serve sprinkled with chives.

Enjoy!

Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>