Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

Dziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem i jabłkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych ziemniaków z serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco!

Ten przepis znalazłam tutaj.

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

Scroll down for recipe in English

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami

(4 porcje)

Składniki na polędwiczkę:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w większe kawałki
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 250 ml wytrawnego cydru
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczki suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej)
  • 75 ml śmietany 18%
  • 2 jabłka, pokrojone w ósemki
  • 4 łyżki zamrożonego groszku

Składniki na chrupiące ziemniaki:

  • 400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g bułki tartej (lub panko)
  • 100 g cheddara, startego (lub innego ulubionego sera żółtego)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC.
  2. W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej olej i włóż wieprzowinę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj cebulę, zmniejsz ogień do średniego i smaż do zeszklenia, przez ok. 5 minut.
  3. Włóż czosnek i smaż przez kolejną minutę, po czym wlej cydr i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj bulion wraz z szałwią. Ponownie doprowadź całość do wrzenia, przykryj patelnię i włóż do piekarnika na 90 minut. Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż do naczynia do zapiekania. Mieszaj od czasu do czasu, ewentualnie dolej trochę wody jeżeli zawartość stanie się za gęsta.
  4. W celu przygotowywania ziemniaków, umieść je w garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut i odcedź.
  5. Po 90 minutach zapiekania zwiększ temperaturę do 190 oC, wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne.
  6. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż na wieprzowinę. Umieść całość ponownie w piekarniku i piecz przez 20-25 minut, do zarumienienia.
  7. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem.

Smacznego!

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

English version

Creamy pork tenderloin baked with apples

(4 servings)

Ingredients for creamy pork:

  • 1 tbsp olive oil
  • 500 g pork tenderloin, chopped into bite size chunks
  • 1 onion, peeled and chopped
  • 2 cloves of garlic, peeled and crushed
  • 250 ml dry cider
  • 300 ml chicken or vegetable stock
  • ½ tsp dried sage
  • 75 ml double cream
  • 2 apples, sliced into wedges
  • 4 tbsp frozen peas

Ingredients for crumble topping:

  • 400 g potatoes, chopped into bite sized chunks
  • 2 tbsp olive oil
  • 1/2 tsp parsley
  • 100 g breadcrumbs
  • 100g mature cheddar cheese, grated (or other cheese)
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat your oven to 170 oC.
  2. In a casserole dish or deep pan, heat up the oil and add the pork. Cook on a high heat for a few minutes, then add the onions, turn the heat down to medium and cook for 5 minutes, until translucent.
  3. Add the garlic and cook for a further minute, add in the cider and bring to the boil. Cook for a couple of minutes, then add in the stock and sage. Bring back to bubbling, place a lid on and put in the oven for 90 minutes. Check on it every so often to give it a stir and make sure it’s not going dry, add some water if needed.
  4. Place the potatoes in a pan, cover with cold water, bring to the boil and then simmer for 10 minutes and drain.
  5. Once the pork has been in the oven for 90 minutes, take it out and stir in the cream, apple slices and peas and turn your oven up to 190 oC.
  6. Place your potatoes in a bowl and pour over the olive oil and mix. Add in the parsley, breadcrumbs, cheese and salt and pepper, mix and spoon it on top of your pork. Place back in the oven uncovered and cook for 20-25 minutes until the topping is golden brown.
  7. Take out of the oven and rest for 5 minutes before serving.

Enjoy!

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>