Kruche ciasteczka walentynkowe/ Valentine shortbread cookies

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, warto więc zacząć planować już menu na ten romantyczny dzień. Dziś przedstawiam przepis na romantyczne kruche ciasteczka-bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu, gdzie dodatek barwnika dodaje im odpowiedniego charakteru. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kruche ciasteczka walentynkowe

(25 średnich ciasteczek)

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 1/2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła, pokrojonego w małą kostkę
  • 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego (ja miałam w płynie)
  • 2-3 łyżki wody
  • ulubiona posypka

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 °C. W misce miksera wyposażonego w końcówkę do ciast (hak) wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sól. Następnie dodaj masło i barwnik, po czym miksuj aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następne miksuj dalej, aż masa nabierze konsystencji ciasta, dolewając po odrobinie wody jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka.
  2. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, pognieć chwilę rekami, po czym rozwałkuj je na grubość około 0,8 – 1 cm. Wytnij wycinarką w kształcie serca pojedyncze ciasteczka. W płytkim naczyniu wysyp posypkę i obtocz w niej brzegi ciasteczek lekko je dociskając.
  3. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż środki serduszek będą już ścięte. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!

English version

Valentine shortbread cookies

(25 medium cookies)

Ingredients:

  • 1 1/4 cups all-purpose flour
  • 1/2 cup sugar
  • 2 1/2 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 cup butter, cut up into small dice
  • 1 tablespoon red food coloring
  • 2-3 tablespoons water
  • sprinkles

Preparation:

  1. Preheat your oven to 160 oC. In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached, combine the flour, sugar, cocoa powder, and salt until combined. Add the butter pieces and red food coloring and mix the mixture until it’s the consistency of fine crumbs. Next keep mixing it until it forms a dough adding some water if necessary.
  2. Knead the dough on a lightly floured counter top, and then use a rolling pin to roll it about 0,8 – 1 cm thick. Cut the dough into heart shapes using cookie cutter. Place sprinkles into a shallow bowl and gently press the edges of each cookie.
  3. Place the cookies on a lined baking sheet. Bake for about 20 minutes or until the centers of the cookies are set, then remove from the oven and place on a cooling rack.
Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>