Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Rustykalna tarta z brzoskwiniami i migdałami/Peach Almond Galette

Rustykalna tarta z brzoskwiniami i migdałami/Peach Almond Galette

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Rustykalna tarta z brzoskwiniami i migdałami/Peach Almond Galette"

  • Facebook
  • X

Pyszna tarta, praktycznie niewymagająca wysiłku. Kruche i słodkie ciasto, soczyste brzoskwinie i migdały. Nic dodać i nic ująć. Polecam!

Scroll down for English

Tarta z brzoskwiniami i migdałami

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 85 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki zimnej wody

Na nadzienie:

  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 dojrzałe brzoskwinie, pokrojone na 1 cm plastry
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego (demerara)
  • ¼ szklanki dżemu morelowego, miodu lub syropu klonowego (do wyboru, opcjonalnie do posmarowania ciasta)

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i zacznij zagniatać całość rękami, aż konsystencja ciasta stanie się ziarnista. Następnie dolej wodę i kontynuuj zagniatanie, aż ciasto stanie się jednolite (nie za długo). Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 45 minut. Znacznie szybciej można zrobić ciasto używając miksera z odpowiednią końcówką lub blenderem z odpowiednią nakładką, zachowując kolejność dodawania składników.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 º C. Wyjmij ciasto z lodówki i na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj je na koło o średnicy 30 cm. Następnie przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. W małej miseczce wymieszaj zmielone migdały i ¼ szklanki cukru. Wysyp 3/4 mieszanki na środek ciasta, pozostawiając 4 cm brzegi. Ułożyć brzoskwinie na kształt 2 kręgów (jak na zdjęciu)  i posyp owoce resztą mieszanki z migdałami.
  4. Następnie zagnij wolne brzegi ciasta w stronę środka tarty, sklejając brzegi co kilka centymetrów, aby uzyskać odpowiedni kształt. Posmaruj zagięte brzegi roztopionym masłem i posyp cukrem trzcinowym.
  5. Włóż do piekarnika na jedną z dolnych półek i piecz przez 45-50 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia na 20 minut. Następnie opcjonalnie można posmarować ciasto podgrzanym dżemem, miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!

English version

Peach Almond Galette

Ingredients for the crust:

  • 1 cup all-purpose flour
  • 1 teaspoon sugar
  • pinch of salt
  • 85 grams butter, cold and cut into cubes
  • 4 tablespoons cold water

For the filling:

  • 1/4 cup finely ground almonds
  • 1/4 cup white granulated sugar
  • 4 ripe peaches, quartered and then cut into 1 cm. slices
  • 1 tablespoon butter, melted
  • 1 tablespoon demerada sugar
  • ¼ cup apricot jam, honey or maple syrup (for glaze, optional)

Preparation:

  1. In a large bowl, mix together the flour, sugar and salt. Add the butter and start working the butter into the flour with your hands until there are pieces the size of large peas. Add the water and continue mixing just until the dough comes together. Do not overwork the dough. Cover with plastic wrap, press down to flatten the dough into a disk and refrigerate for at least 45 minutes before rolling out.
  2. Preheat oven to 200ºC. Remove dough from fridge. Working on a lightly floured surface roll out the dough into a 30 cm circle. Place dough onto a baking sheet lined with parchment paper.
  3. In a small bowl, mix together the ground almonds and ¼ cup of sugar. Sprinkle 3/4 in the center of the dough, leaving a 4 cm. border. Arrange the peaches in two concentric circles, making two snug layers. Sprinkle the remaining almond sugar mixture over the fruit.
  4. Fold the border of dough, at an angle, into the peaches, pinching the edges to make sure they are sealed. Brush the border with the melted butter and sprinkle it with the remaining 2 tablespoons of sugar.
  5. Bake in the lower section of the oven for 45-50 minutes, until the crust is well browned and its edges are slightly caramelized. Remove from oven and allow to cool for 20 minutes before serving. Brush the galette with warmed jam, honey or maple syrup and serve.

Enjoy!

Share the post "Rustykalna tarta z brzoskwiniami i migdałami/Peach Almond Galette"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: brzoskwinie, ciasto, ciasto kruche, migdały, miód, słodkości, tarta, wypieki

« Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops
Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash »

Comments

  1. Wiewióra says

    4 września 2013 at 20:06

    proste i pyszne jesienne ciasto! dla mnie bomba!!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 września 2013 at 20:28

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake

Babka drozdzowa z powidlami / Easter bundt cake with plum jam

Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole

Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup

Wołowina po burgundzku / Beef bourguignon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress