Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczona karkówka w pomidorach / Roasted pork neck with tomatoes

Pieczona karkówka w pomidorach / Roasted pork neck with tomatoes

by Dzi 1 Comment

Share the post "Pieczona karkówka w pomidorach / Roasted pork neck with tomatoes"

  • Facebook
  • X

Dziś proponuję coś klasycznego, co sprawdzi się na obiad w każdym domu. Rozpływająca się w ustach karkóweczka, zapieczona z cebulą w sosie na bazie pomidorów – przepyszna! Przepis znalazłam tutaj i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie 😉 Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Podałam z moimi ulubionymi ziemniakami z pieczarkami, zapraszam!

karkowka z cebula

Scroll down for recipe in English

Pieczona karkówka w pomidorach

(8porcji)

Składniki:

  • 8 plastrów karkówki
  • 3 duże cebule, pokrojone w plasterki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

  1. Dopraw karkówkę solą i pieprzem z każdej strony, obsmaż z obu stron do zarumienienia na patelni z odrobiną oleju i ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp mięso przygotowaną cebulą.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim przygotowane mięso. Włóż danie do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

karkowka z cebula

English version

 Roasted pork neck with tomato sauce
(8 servings)
Ingredients:
  • 8 pork neck cutlets
  • 3 large onions, sliced
  • oil for frying
  • salt, pepper
Ingredients for the sauce:
  • 500 ml tomato passata
  • 1 tsp mustard
  • 1 tbsp of ground sweet paprika
  • 1⁄2 tsp  chilli
  • 1 tsp pepper
  • 1 tsp of sugar
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp vinegar
Preparation:
  1. Season the pork neck with salt and pepper, brown on both sides in a pan with some oil and transfer in a baking dish. Sprinkle with prepared onion.
  2. Mix all the sauce ingredients and pour over the prepared meat.Place in the preheated to 200 oC oven and bake covered for 1 hour. 15 minutes before the end of baking remove the lid.
  3. Serve with your favorite side dish.

Enjoy!

karkowka z cebula

Share the post "Pieczona karkówka w pomidorach / Roasted pork neck with tomatoes"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cebula, karkówka, mięsi, obiad, pomidor, wieprzowina

« Quesadillas ze stekiem i papryką / Steak and bell pepper quesadillas
Brakuje Ci składników do gotowania? Zamów zakupy z dodatkowymi zniżkami! »

Comments

  1. Monika says

    31 marca 2020 at 11:55

    Super przepis! Muszę spróbować tej karkówki 🙂 Nigdy nie jadłam takiej karkówki w pomidorach.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Tortilla z nadzieniem fasolowo-tuńczykowym

Podwojnie-czekoladowe-brownie-z-truskawkami-Double-chocolate-strawberry-brownie

Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami / Double chocolate strawberry brownie

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

gulasz_wolowy_na_mleku_kokosowym

Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk

Botwinka zabielana

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress