Dziś proponuję coś klasycznego, co sprawdzi się na obiad w każdym domu. Rozpływająca się w ustach karkóweczka, zapieczona z cebulą w sosie na bazie pomidorów – przepyszna! Przepis znalazłam tutaj i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie 😉 Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Podałam z moimi ulubionymi ziemniakami z pieczarkami, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Pieczona karkówka w pomidorach
(8porcji)
Składniki:
- 8 plastrów karkówki
- 3 duże cebule, pokrojone w plasterki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
- 1⁄2 łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu
Przygotowanie:
- Dopraw karkówkę solą i pieprzem z każdej strony, obsmaż z obu stron do zarumienienia na patelni z odrobiną oleju i ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp mięso przygotowaną cebulą.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim przygotowane mięso. Włóż danie do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Roasted pork neck with tomato sauce
- 8 pork neck cutlets
- 3 large onions, sliced
- oil for frying
- salt, pepper
- 500 ml tomato passata
- 1 tsp mustard
- 1 tbsp of ground sweet paprika
- 1⁄2 tsp chilli
- 1 tsp pepper
- 1 tsp of sugar
- 1 tsp salt
- 1 tsp vinegar
- Season the pork neck with salt and pepper, brown on both sides in a pan with some oil and transfer in a baking dish. Sprinkle with prepared onion.
- Mix all the sauce ingredients and pour over the prepared meat.Place in the preheated to 200 oC oven and bake covered for 1 hour. 15 minutes before the end of baking remove the lid.
- Serve with your favorite side dish.
Enjoy!
Super przepis! Muszę spróbować tej karkówki 🙂 Nigdy nie jadłam takiej karkówki w pomidorach.