Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops

Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops"

  • Facebook
  • X

Kotlety mogą być grillowane na grillu klasycznym, ja jednak zrobiłam je zwyczajnie w kuchni na patelni grillowej  i efekt wciąż był świetny. Udało mi się też kupić piękne kotlety z kostką i bardzo je polecam, gdyż jak dla mnie są znacznie smaczniejsze.  Jest to też świetny pomysł na obiad w tzw. tygodniu, gdzie można przygotować kotlety w marynacie dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy tylko wrzucić na patelnię. Sam schab wychodzi soczysty, o lekko słodkawym smaku z wyczuwalną nutą chilli i kminu rzymskiego. Ja podałam go z warzywami gotowanymi na parze i szpinakiem w sosie beszamelowym. Polecam!

Scroll down for English

Marynowany w miodzie schab z grilla (4 porcje)

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki paryczki chilli w płatkach
  • 2 kotlety schabowe,  o grubości około 1,5 cm
  • sól i zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty: miód, olej, ocet, kmin i chilli. Włóż kotlety do zamykanego pojemnika (ja zazwyczaj używam woreczków), zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę przed smażeniem (najlepiej na całą noc).
  2. Wyjmij kotlety z marynaty, dopraw z każdej strony solą i pieprzem, i wyłóż na rozgrzaną patelnię grillową.Smaż ok. 4 minut z jednej strony (powinny same odchodzić od patelni), następnie przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Ja w celu sprawdzenia stanu usmażenia zawsze używam termometru kuchennego, polecam jego zakup, gdyż znacznie ułatwia pracę w kuchni:). Zdejmij kotlety z patelni i podawaj.
Smacznego!

English version

Grilled honey pork chops (4 servings)

Ingredients:

  • 1/4 cup honey
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 1 tablespoon apple cider vinegar
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon chilli flakes
  •  2 pork chops, about 1.5 cm thick
  • salt and ground black pepper

Preparation:

  1. Mix honey, oil, vinegar, cumin and chilli flakes for the marinade. Marinate the chops in a resealable bag for at least an hour beforehand.
  2. Remove chops from marinade, season with salt and pepper and place on hot grill pan. After 4 minutes the chops will separate from the grill slightly, then turn and cook on the other side for another 3 minutes.
Enjoy!

Share the post "Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, mięso, miód, obiad, schab, wieprzowina

« Klasyczny szpinak w sosie beszamelowym/Classic creamed spinach
Rustykalna tarta z brzoskwiniami i migdałami/Peach Almond Galette »

Comments

  1. Cytrynka says

    2 września 2013 at 17:08

    Przepięknie wygląda. Z pewnością smakowity

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 września 2013 at 17:13

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie

Bardzo imbirowa wieprzowina / Ginger pork

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress