Jak nietrudno się domyślić po zawartości mojego bloga, jestem niepoprawną pasjonatką kuchni indyjskiej. Ostatnio znowu miałam ochotę te smaki, więc przekopałam moją kolekcję książek kucharskich i znalazłam ten oto świetny przepis na przepysznego kurczaka jalfrezi, który jest wręcz banalny w przygotowaniu, a wychodzi jak z hinduskiej restauracji. Soczysty kurczak w sosie na bazie pomidorów z mnóstwem aromatycznych przypraw, wymieszany z podsmażonymi warzywami na pewno zaspokoi głód i ucieszy każdego fana indyjskich smaków. Tylko uwaga, jest pikantny!
Jednak są takie dni, kiedy nie mam ochoty na gotowanie, szczególnie w takie gorące jak mamy teraz. W takich sytuacjach ratuję się moimi ulubionymi daniami przygotowywanymi przez fachowców, czyli zwyczajnie zamawiam obiad z dostawą do domu 🙂 Jeżeli jesteś z Warszawy, z czystym sumieniem mogę polecić restaurację Injachi, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Jak dla mnie baraninka taka, że palce lizać!
Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat kuchni hinduskiej, zapraszam na Foodwiki po inne inspiracje.
Scroll down for recipe in English
Kurczak jalfrezi
(4 porcje)
Składniki:
- 6 długich papryczek chilli, 4 bez pestek i posiekane, 2 bez pestek i przekrojone wzdłuż na pół
- 4 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w w większą kostkę
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 3 dojrzałe pomidory, posiekane (lub 1×400 g puszka krojonych pomidorów)
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml zimnej wody
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 średnią cebulę, pokrojona w piórka
- 1 zielona lub czerwona papryka, bez pestek i pokrojona na kawałki o wielkości 3 cm
- 2 pomidory, pokrojone w ćwiartki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- Rozgrzej na dużym ogniu łyżkę oleju w dużej i głębokiej patelni. Dodaj czosnek, posiekane papryczki chili, krojone pomidory, kmin, garam masalę, kurkumę, cukier i sól i podsmaż przez 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną (pilnuj żeby czosnek się nie spalił bo będzie gorzki).
- Następnie dodaj kurczaka i całe papryczki chilli i smaż przez 3 minuty, regularnie obracając kurczaka. Wlej 200 ml wody, wmieszaj jogurt i gotuj przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie miękki i przestanie być surowy w środku, a sos zredukuje się o 1/3.
- W międzyczasie, rozgrzej pozostałą łyżkę oleju na drugiej patelni, włóż cebulę i paprykę i podsmaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj pomidory i smaż kolejne 2-3 minuty, mieszając, aż warzywa zmiękną. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z łyżką wody, do uzyskania gładkiej pasty.
- Gdy kurczak będzie gotowy, wymieszaj pastę z mąki kukurydzianej i gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Zdejmij sos z ognia, wyrzuć całe chilli i wmieszaj podsmażone warzywa. Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Chicken jalfrezi
(4 servings)
Ingredients:
- 6 long chillies, 4 seeded and chopped, 2 seeded and halved
- 4 boneless, skinless chicken breasts, cut in bite size pieces
- 2 tbsp vegetable oil
- 2 garlic cloves, peeled and finely chopped
- 3 ripe tomatoes, chopped (or 1×400 g can chopped tomatoes)
- 1 tbsp ground cumin
- 1 tbsp garam masala
- 1 tsp ground turmeric
- 1 tbsp caster sugar
- 1 tsp salt
- 200ml cold water
- 2 tbsp natural yoghurt
- 1 medium onion, cut into 12 wedges
- 1 green or red pepper, deseeded and cut into rough 3cm chunks
- 2 tomatoes, quartered
- 2 tsp cornflour
- 1 tbsp water
Preparation:
- Heat a tablespoon of the oil in a large and deep pan over a high heat. Add the garlic, chopped chillies, chopped tomatoes, cumin, garam masala, turmeric, sugar and salt, then stir-fry for 3–4 minutes until the vegetables soften.
- Next, add the chicken pieces and whole chillies and cook for 3 minutes, turning the chicken regularly. Pour over the 200ml of water, stir in the yoghurt and simmer for about 8 minutes, stirring occasionally until the chicken is tender and cooked through and the sauce has reduced by about a third.
- While the chicken is cooking, heat the remaining tablespoon of oil in a clean pan and stir-fry the onion and pepper over a high heat for 3–4 minutes until lightly browned. Add the quartered tomatoes and fry for 2–3 minutes more, stirring until the vegetables are just tender. Mix the cornflour with the tablespoon of water to form a smooth paste.
- When the chicken is cooked, stir in the cornflour mixture and simmer for a few seconds until the sauce thickens, stirring constantly. Remove from the heat, discard whole chillies add the hot stir-fried vegetables and toss together lightly. Serve immediately.
Enjoy!
ale bym sobie zjadła
moje smaki 😀
Rzeczywiście bardzo prosty przepis 🙂 Fajnie wygląda
Wygląda przepysznie ,już wiem co jutro ugotuję 🙂