Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasto ze śliwkami i pianką / Plum meringue pie

Ciasto ze śliwkami i pianką / Plum meringue pie

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Ciasto ze śliwkami i pianką / Plum meringue pie"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na jedno z najprostszych ciast jakie znam, krucha podstawa, śliwki z cynamonem i słodka pianka z białek. Szybkie, łatwe i pyszne.  Najlepsze z lodami. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Ciasto ze śliwkami i pianką

(blaszka 30 x 20 cm)

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki krupczatki
  • 200g masła, pokrojonego w kostkę
  • 100g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 kg śliwek przekrojonych na połówki
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania
Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 150g drobnego cukru do wypieków

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj masło, żółtka i ekstrakt z wanilii i zagnieć ciasto formując dużą kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 2 godz (a najlepiej na noc). Ja używam do zrobienia ciasta blendera z nakładką do ciast, jednak równie dobrze można je też zrobić w mikserze z odpowiednią końcówką.
  2. Po upływie tego czasu wyjmij je, rozwałkuj i przenieś na wcześniej natłuszczoną blachę. Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 8-10 min aż lekko zbrązowieje.W tym czasie przygotuj bezę.
  3. W misce miksera z odpowiednią końcówką ubij białka na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
  4. Kiedy kruche ciasto jest już podpieczone, rozłóż na nim przepołowione śliwki (skórką do dołu). Na koniec delikatnie pokryj całość bezą.Piecz przez ok. 40 min w temperaturze 180 o C.
Smacznego!

English version

Plum meringue pie

( 20 x 30 cm baking tin)

Ingredients for the cake:

  • 200g plain flour
  • 50g coarse-grained wheat flour (type 500)
  • 200g butter, diced
  • 100g caster sugar
  • 3 egg yolks
  • pinch of salt
  • 1 tsp vanill extract
  • 1 kg plums, pitted and halved
  • 1 tsp cinnamon
Ingredients for the meringue:
  • 3 egg whites
  • 150g caster sugar

Preparation:

  1. First, mix all the dry ingredients. Then add the butter, egg yolks and vanilla extract. Knead the dough, form a large ball, wrap in plastic wrap and place in the fridge for about 2 hours (or better – overnight).
  2. After this time remove it from the fridge, roll it out and move on pre-greased baking form. Bake in the preheated to 180 oC oven, for about 8-10 minutes until lightly browned.
  3. During this time, prepare the meringue. Whisk the whites until stiff, then add sugar and mix well.
  4. When the cake is pre-baked, spread on the plums (skin side down). Finally, carefully coat the whole cake with meringue. Bake for about 40 min at 180 oC.
Enjoy!

Share the post "Ciasto ze śliwkami i pianką / Plum meringue pie"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: beza, ciasto, ciasto kruche, cynamon, śliwki, słodkości, wypieki

« Chrupiące burrito z wołowiną / Crispy beef burritos
Chowder serowy z kukurydzą / Corn and cheese chowder »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup

Zestawienie świątecznych przepisów

Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya

Angielskie smażone miodowe muffiny śniadaniowe (english muffins)

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress