Dziś przedstawiam przepis na jedno z najprostszych ciast jakie znam, krucha podstawa, śliwki z cynamonem i słodka pianka z białek. Szybkie, łatwe i pyszne. Najlepsze z lodami. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ciasto ze śliwkami i pianką
(blaszka 30 x 20 cm)
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki krupczatki
- 200g masła, pokrojonego w kostkę
- 100g cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 kg śliwek przekrojonych na połówki
- 1 łyżeczka cynamonu do posypania
- 3 białka
- 150g drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj masło, żółtka i ekstrakt z wanilii i zagnieć ciasto formując dużą kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 2 godz (a najlepiej na noc). Ja używam do zrobienia ciasta blendera z nakładką do ciast, jednak równie dobrze można je też zrobić w mikserze z odpowiednią końcówką.
- Po upływie tego czasu wyjmij je, rozwałkuj i przenieś na wcześniej natłuszczoną blachę. Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 8-10 min aż lekko zbrązowieje.W tym czasie przygotuj bezę.
- W misce miksera z odpowiednią końcówką ubij białka na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
- Kiedy kruche ciasto jest już podpieczone, rozłóż na nim przepołowione śliwki (skórką do dołu). Na koniec delikatnie pokryj całość bezą.Piecz przez ok. 40 min w temperaturze 180 o C.
English version
Plum meringue pie
( 20 x 30 cm baking tin)
Ingredients for the cake:
- 200g plain flour
- 50g coarse-grained wheat flour (type 500)
- 200g butter, diced
- 100g caster sugar
- 3 egg yolks
- pinch of salt
- 1 tsp vanill extract
- 1 kg plums, pitted and halved
- 1 tsp cinnamon
- 3 egg whites
- 150g caster sugar
Preparation:
- First, mix all the dry ingredients. Then add the butter, egg yolks and vanilla extract. Knead the dough, form a large ball, wrap in plastic wrap and place in the fridge for about 2 hours (or better – overnight).
- After this time remove it from the fridge, roll it out and move on pre-greased baking form. Bake in the preheated to 180 oC oven, for about 8-10 minutes until lightly browned.
- During this time, prepare the meringue. Whisk the whites until stiff, then add sugar and mix well.
- When the cake is pre-baked, spread on the plums (skin side down). Finally, carefully coat the whole cake with meringue. Bake for about 40 min at 180 oC.
Dodaj komentarz