Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna

Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna

by Dzi 14 komentarzy

Share the post "Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam niezwykle szybką i smaczną wersję lasagne, do której przygotowania nie będzie potrzebny nawet piekarnik. Odchudzona, w stosunku do swojej tradycyjnej odpowiedniczki, wersja zapiekanki z kurczakiem, cukinią, papryką, szpinakiem i grzybami w lekkim sosie pomidorowym. Całość dusimy wraz z makaronem do lasagne i serkiem śmietankowym, a na koniec dodajemy odrobinę mozzarelli i parmezanu. Jest to doskonała propozycja obiadowa szczególnie dla osób zapracowanych, gdyż jej przygotowanie zajmie nie dłużej niż 30 minut. Zachęcam też do eksperymentowania z innymi dodatkami, tak by maksymalnie dostosować potrawę do własnych upodobań. Polecam!

Przepis zaadaptowany z tego bloga:)

Scroll down for recipe in English

lasagne

Odchudzona lasagna z patelni

(8 porcji)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 550 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę
  • 2 czerwona papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 200 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 4 ubite szklanki świeżego szpinaku
  • 500 g ulubionego sosu pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 80 gramów połamanego makaronu do lasagne
  • 1/3 szklanki serka śmietankowego
  • 125 gramów świeżej mozzarelli, pokrojonej w plasterki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • garść posiekanej natki pietruszki lub bazylii

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez minutę, aż poczujesz intensywny zapach czosnku.
  2. Dodaj mięso z kurczaka i smaż, aż będzie prawie usmażone i dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez 8-10 minut, do miękkości.
  3. Następnie wlej sos pomidorowy, wsyp przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj makaron do lasagne i gotuj mieszając przez 6-8 minut, aż makaron stanie się miękki, po czym wmieszaj serek śmietankowy.
  5. Dopraw całość solą i pieprzem od smaku, po czym wyłóż na całość plastry mozzarelli (powinna roztopić się pod wpływem ciepła z warzyw). Posyp parmezanem i posiekanymi ziołami i podawaj.

Smacznego!

lasagne

English version

Skinny skillet lasagna

(8 servings)

Ingredients:

  • 1 onion, diced
  • 4 cloves garlic, minced
  • 1 tablespoon canola oil
  • 550 grams ground chicken
  • 1 big zucchini, chopped
  • 2 red bell peppers, chopped
  • 200 grams mushrooms, chopped
  • 200 grams tomatoes, chopped
  • 4 cups of spinach
  • 500 grams tomato sauce or passata
  • 1 tablespoon ground oregano
  • 1 teaspoon ground basil
  • 80 grams broken lasagna noodles
  • 1/3 cup cottage cheese
  • 125 grams fresh mozzarella, sliced
  • 3 tablespoons grated parmesan
  • a handful chopped fresh parsley or basil

Preparation:

  1. Warm 1 tablespoon canola oil in a pan and add onion and garlic and sautee for a minute until fragant.
  2. Add chicken and sautee until less pink and add chopped vegetables and sautee for 8-10 minutes or until cooked trough.
  3. Add tomato sauce and spices and stir to mix.
  4. Add broken lasagna noodles and stir for 6-8 minutes more or until noodles are cooked. Stir in dollops of cottage cheese.
  5. Add slices of mozzarella on top while it’s still warm so they get all melty and top with more parmesan and herbs if desired.

Enjoy!

 

Share the post "Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: cukinia, grzyby, kurczak, lasagne, mięso, mozzarella, obiad, papryka, parmezan, pieczarki, ser, zioła

« Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms
Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes »

Comments

  1. bubu says

    16 czerwca 2014 at 15:32

    pięknie wygląda, więc musi być dobre:) dodatkowy plus za szybkość wykonania!

    Odpowiedz
  2. karolek says

    17 czerwca 2014 at 08:55

    Super to wygląda 😉 Dodam to do zakładek przepis się jeszcze przyda.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 czerwca 2014 at 12:11

      Szybki przepis na pyszny obiad zawsze trzeba mieć pod ręką:)

      Odpowiedz
  3. Kasiula says

    17 czerwca 2014 at 11:15

    Uwielbiam lazanie. Dziękuje za przepis

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 czerwca 2014 at 12:12

      Mam nadzieję, że posmakuje:)

      Odpowiedz
  4. Michał says

    17 czerwca 2014 at 11:38

    Rewelacja! przepięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje. Nic tylko brać się za przyrządzanie… Wielkie dzięki za inspirację…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 czerwca 2014 at 12:14

      Polecam:)

      Odpowiedz
  5. Weronika says

    17 czerwca 2014 at 14:51

    Bardzo fajnie wygląda,ciekawe jak smakuje, i ciekawe jak by mi wyszło, czy byłaby to breja, czy wyglądałoby tak jak na zdjęciu 🙂
    Pozdrawiam i dziękuje bardzo za przepis

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 czerwca 2014 at 15:21

      🙂

      Odpowiedz
  6. Sławoszz says

    17 czerwca 2014 at 22:29

    Fajnie wygląda, jutro spróbujemy 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 czerwca 2014 at 22:39

      🙂

      Odpowiedz
  7. moja pasja smaku says

    19 czerwca 2014 at 14:55

    Wow prezentuje się obłędnie !!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 czerwca 2014 at 14:58

      Zachęcam do wypróbowania!:)

      Odpowiedz
  8. Catering Zielona Góra says

    27 lutego 2018 at 21:33

    Kocham lasagnie w każdej postaci 🙂 ale spróbuje z troszkę mniejsza ilością szpinaku

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Karkowka-zapiekana-majonezem-i-grzybam-Pork-neck-baked-with-mushrooms-and-mayonaisse

Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse

Salatka-tajska-z-dresingiem-orzechowym-Thai-salad-with-peanut-dressing

Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing

Tosty francuskie z karmelizowanym jabłkiem i serem brie

Ramsayowa ziemniaczano-serowa zapiekanka obiadowa

Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress