Share the post "Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami / Roasted pumpkin soup with chicken meatballs"
Dziś przedstawiam pomysł na pyszne i sycące sezonowe danie obiadowe. Bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni z dodatkiem chilli, imbiru i pomarańczy, podana z delikatnymi klopsikami drobiowymi. Zupa jest przepyszna, lekko słodkawa dzięki dyni, lekko pikantna dzięki chili, z wyczuwalnym aromatem z pomarańczy. Jest też bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, wyjdzie doskonała każdemu 🙂 Pycha!
Scroll down for recipe in English
Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami
(4-6 porcji)
Składniki na zupę:
- 1 kg dyni, umytej i pokrojonej w grube plastry
- olej roślinny
- sól
- 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
- 1-2 świeże papryczki chili, bez nasion i pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 4 łyżki jogurtu lub śmietany
Składniki na pulpeciki:
- 250 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- 3 łyżki startego parmezanu
- starta skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki bułki tartej
- sól
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Na dużej blaszce naoliwionej lub wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż równomiernie dynię, skrop od serca oliwą lub olejem roślinnym, posól i posyp imbirem, chili, kminem i łyżką startej skórki pomarańczowej. Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut, do miękkości.
- W tym czasie przygotuj klopsiki. W misce wymieszaj mięso jajko, parmezan, skórkę pomarańczową (jeśli używasz) i bułkę tartą. Dopraw solą, dokładnie wymieszaj i uformuj małe klopsiki ( wielkości orzecha włoskiego) i odstaw.
- W rondlu zagotuj przygotowany bulion i wrzuć kilka klopsików (nie wszystkie na raz). Początkowo opadną na dno, jednak później wypłyną na powierzchnię. Gotuj każdą partię przez około 5 minut, po czym wyjmij łyżką durszlakową i odstaw do momentu podania.
- Wyjmij dynię z piekarnika, przełóż ją do większego rondla i zalej bulionem w którym gotowaliśmy klopsiki. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut, po czym zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Przełóż zupę do miseczek, włóż po kilka klopsików drobiowych i na koniec wmieszaj trochę jogurtu i posyp szczyptą kminu rzymskiego.
Smacznego!
English version
Roasted pumpkin soup with chicken meatballs
(4-6 servings)
Pumpkin cream ingredients:
- 1 kg pumpkin, cut into thick slices
- vegetable oil
- salt
- 3 cm piece of fresh ginger, grated
- 1-2 fresh chilli pepper, seeded and thinly sliced
- 1 teaspoon cumin
- grated zest of 1 orange
- 4 tbsp yogurt or sour cream
Chicken meatballs ingredients:
- 250 g ground chicken meat
- 1 egg
- 3 tablespoons grated Parmesan cheese
- grated zest of 1 orange (optional)
- 3-4 tablespoons breadcrumbs
- salt
- 1 l vegetable stock or chicken stock
Preparation:
- Preheat oven to 180°C. Place pumpkin in a large baking dish, previously oiled, season with a drizzle of vegetable oil, salt, ginger, chilli pepper, cumin and a tablespoon of grated orange peel. Bake for about 30 minutes until the pumpkin is soft.
- Meanwhile prepare the meatballs. In a bowl place meat with 1 egg, grated Parmesan cheese, grated orange peel and breadcrumbs. Season with salt, mix and shape into small meatballs, not bigger than a walnut, and set them aside in a dish.
- Bring the stock to the boil and boil in the meatballs, a few at a time. As soon as you throw them in, thy will sink to the bottom, but then they will slowly return to the surface. Boil them for about 5 minutes, then drain them and set aside in a dish.
- Remove the pumpkin from the oven, put it in a saucepan and cover with hot vegetable stock (from boilng meatballs). Let it simmer for about 5 minutes then process with a hand blender until smooth and creamy. Taste it and season with salt.
- Pour the soup into a bowls and serve with some chicken meatballs, yogurt then sprinkle with some ground cumin.
Enjoy!
Reishi says
Nigdy nie robiłem zupy z dyni. Jakoś tak wyszło, ale przepis jest ciekawy 🙂
Dzi says
Zupy z dyni są przepyszne – warto spróbować:)
Pati says
Wygląda fantastycznie!
Dzi says
🙂
Róża says
Dynia, imbir i pomarańcza. Ciekawa kombinacja muszę przyznać. Chyba się skuszę.
Dzi says
Polecam:)
foodmania says
uwielbiam krem z dyni! a Twoja propozycja jej podania wygląda super!
Pan Sushi says
Mmmm, brzmi apetycznie, a sama dynia nie tylko dobra, ale i zdrowa. Dzięki więc za zacny przepis i mam nadzieję, że jeszcze jakiś tego typu – tj. równie odkrywczy dla mojego gusta – się tu pojawi. 🙂
Dzi says
Polecam się:)
Halski says
Mniam, palce lizać. Uwielbiam tego typu zupy. Do tego jeszcze pulpeciki. Bardzo dobre danie, by się najeść, wyjątkowo syte. Polecam.
Dzi says
🙂
gin says
Świetna 🙂 Cudowny ma kolor, a z klopsikami musiała być jeszcze bardziej sycąca 🙂
An@Mari says
Jeżeli zupa smakuje tak obłędnie jak wyglądają zdjęcia to muszę ją zrobić. Do tej pory raczej dusiłam w garnku dynie, jeszcze nie piekłam w piekarniku.
Dzi says
Polecam, jest pyszna!