Nadziewana tortilla jest świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad, szczególnie długim dniu w pracy. Można włożyć do nadzienia dosłownie wszystko na co mamy ochotę. Ja dzisiaj proponuję tortillę nadziewaną kurczakiem, pieczarkami,kukurydzą i wieloma innymi składnikami wzbogacającymi jej wartości odżywcze.
Tortilla z kurczakiem i pieczarkami (4 porcje)
Składniki:
- 4 placki tortilli np. z tego przepisu
- 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej wzdłuż na 1 cm paski
- 100 g pieczarek pokrojonych w grube plasterki
- 1/2 papryki pokrojonej w kostkę
- 150 g startego sera żółtego
- mix różnych sałat (lub jaką kto lubi)
- 4 konserwowe papryczki pepperoni
- 1 papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki, bez pestek
- 1/2 puszki odcedzonej czerwonej fasoli
- 1/2 puszki odcedzonej kukurydzy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kminu rzymskiego
- sól,pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Umyte,osuszone i pokrojone piersi kurczaka, obsmaż na patelni przez kilka minut. Gdy paski są cienkie, trwa to dosłownie chwilę. Następnie przełóż je do na folię aluminiową, posól,popieprz i zawiń, aby pozostały ciepłe.
- Czerwoną fasolę zblenduj lub rozgnieć na pastę.
- Rozgrzej na patelni olej i włóż pieczarki, paprykę,chilli i kukurydzę. Smaż na średnim ogniu,aż pieczarki będą już delikatnie zarumienione. Następnie dodaj czosnek,oregano,kolendrę i kmin rzymski, wymieszaj i podsmaż wszystko razem około minuty.
- Dodaj do farszu kurczaka wyjętego z folii aluminiowej, wymieszaj i podsmaż całość jeszcze przez 2-3 min, aby smaki się połączyły.
- Przełóż tortille na talerz i podgrzej w mikrofalówce przez 20 s. (zapobiegnie to ich pękaniu w trakcie zawijania).
- Rozłóż 4 tortille na stole i posmaruj wszystkie pastą z czerwonej fasoli. Następnie rozsmaruj na każdej po łyżce śmietany i posyp je połową ilości sera. Wyłóż równomiernie na każdy placek po garści mixu sałatowego (lub sałatę jaką kto lubi), a na sałatę rozłóż równomiernie przygotowany wcześniej farsz. Posyp wszystkie placki ponownie resztą sera i wyłóż po 1 konserwowej papryczce pepperoni.
- Każdy placek złóż zawijając najpierw lewy a później prawy bok tortilli, następnie górny i dolny. Mi wyszły tortille dosyć grube, więc pomagałam sobie spinając wszystko wykałaczkami.
- Rozgrzej patelnię grillową i wysmaruj jej powierzchnię cienką warstwą oleju.
- Wyłóż na nią tortille spojeniem do dołu i najlepiej dociśnij je czymś ciężkim (ja położyłam na nie ciężką patelnię).Gdy zrumienią się z jednej strony, przewróć na drugą i także dociśnij. Przypiekaj do zrumienienia i przełóż na talerze.
kimek says
Świetnie się prezentuje. Super kolorowa i smakowita.
Dzi says
Dziękuję:)
Magda says
Mniam. Wypróbuje na pewno.