Share the post "Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart"
Dziś przedstawiam przepis na doskonały deser na ciepłe dni. Kruche ciasto, przepyszne śmietankowo-serowe nadzienie i bardzo truskawkowy mus z akcentem cytrynowym. Taki bardzo orzeźwiający sernik na zimno w formie tarty. Moja połówka stwierdziła, że jest to najlepszy deser jaki stworzyłam do tej pory :). Tarta ta jest też bardzo łatwa w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Przekonajcie się sami, dopóki truskawki są łatwo dostępne i w dobrej cenie. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami
(tarta o średnicy 26 cm)
Składniki na mus truskawkowo-cytrynowy:
- 2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych truskawek
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub skrobi kukurydzianej)
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
- 1/4 szklanki cukru
- 220 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- wstępnie podpieczone ciasto kruche na tarty słodkie z tego przepisu
Przygotowanie musu truskawkowo-cytrynowego:
- Umieść truskawki w blenderze i zmiksuj na gładkie puree, zdrapując je z brzegów pojemnika jeżeli będzie to konieczne.
- W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny i mąkę kukurydzianą, po czym przełóż do zmiksowanych truskawek. Wymieszaj ponownie do połączenia się składników.
- Na małym rondelku umieść sitko i przelej przez nie mus truskawkowy, po czym wyrzuć wszystkie pestki i miąższ. Postaw rondelek na średnim ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż mus ładnie zgęstnieje.
- Przetrzyj ponownie mus przez sitko i odstaw do schłodzenia do temperatury pokojowej.
Przygotowanie nadzienia:
- W dużej misce ubij kremówkę na sztywną pianę, dodając w trakcie po łyżce cukru.
- W misce miksera zmiksuj dokładnie serek śmietanowy z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, po czym wmieszaj delikatnie bitą śmietanę, do uzyskania jednolitej masy.
- Wyłóż masę do podpieczonej i schłodzonej formy z ciasta kruchego i na jej wierzch wyłóż po łyżce musu truskawkowego. Za pomocą noża rozprowadź go zgodnie z własnymi preferencjami na powierzchni masy serowej.
- Schłodź tartę w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.
Smacznego!
English version
Strawberry cream cheese tart
(26 cm tart tin)
Ingredients for strawberry-lemon curd:
- 2 cups sliced fresh strawberries
- 3 tablespoons granulated sugar
- 4 tablespoons fresh lemon juice
- 2 tablespoons cornstarch
Ingredients for the filling:
- 1 cup heavy cream
- 1/4 cup granulated sugar
- 220 g cream cheese, at room temperature
- 1 cup confectioners sugar
- 1/2 teaspoon vanilla extract
- prebaked pie crust from this recipe
Preparation of the strawberry-lemon curd:
- Puree strawberries and sugar in a food processor until smooth, scraping down sides as needed.
- Stir together lemon juice and cornstarch in a small bowl and pour into the food processor. Process until combined and smooth.
- Press mixture through a fine-mesh sieve into a small saucepan. Discard seeds and pulp. Slowly bring to simmer over medium heat. Stir constantly and cook until thickened.
- Press mixture again through the sieve into a heatproof container and cool to room temperature.
Preparation of the filling:
- Beat heavy cream in a large bowl until foamy, add sugar, a little at a time, while beating until soft peaks form.
- Beat cream cheese, confectioners sugar, and vanilla in a separate large bowl until smooth and fold whipped cream, a little at a time, into cream cheese mixture.
- Spread filling evenly in tart crust, next drop small dollops of curd on filling. Use a knife to swirl curd on the filling.
- Chill tart at least 2 hours before serving.
Enjoy!
gin says
Cudownie lekki, świeży deser 🙂 Pyszności 🙂
Dzi says
I jaki łatwy do wykonania!
Tomasz says
Ojojo jak to wspaniale wygląda 🙂 To musi być niebo w gębie.. Twoje przepisy są boskie. Pozdrawiam
Dzi says
Polecam, mój przyszły mąż był nią zachwycony!
iza says
masa serowa mi nie siadla tak jak twoja, jeest rozlana… :/
Dzi says
Dziwne, u mnie już po samym wymieszaniu z ubita na sztywno śmietaną była w miarę stała. Może śmietana była za słabo ubita?
Pati says
Super smakowita!
Dzi says
🙂
GrupaIndex says
Mniam mniam. Kocham truskawki, kocham tarty! Wygląda przepięknie, po drodze do pracy idę po świeże truskaweczki i próbuje zrobić takie cudo w domu.
karolek says
Bardzo świetnie wygląda Twoje ciasto. Spróbuje zrobić według przepisu. Zobaczymy czy będzie tak samo wyglądać 😉
Dzi says
Trzymam kciuki!
marcin says
Mi tez sie rozlala i zamienil bym make lukurydziana na maczke ziemniaczana.
Dzi says
Oczywiście zagęszczacz można sobie zamienić. Co do tarty być może śmietana nie była dostatecznie ubita, lub chłodziła się za krótko?
ola says
jakiego serka śmietankowego Pani użyła?
Dzi says
Do serników President.
ola says
jakiego serka śmietankowego Pani użyła?
pozdrawiam 🙂
Joanna says
Tarta wygląda fantastycznie. Jeśli smakuje tak samo to na pewno stanie się moim małym grzeszkiem na diecie;)
Dzi says
Jest pyszna!