Sposób przyrządzania ziemniaków w taki specyficzny sposób wywodzi się ze Szwecji,przeczytałam gdzieś,że oni uwielbiają je jeść ze śledziami…Ja jednak zdecydowanie wolę podawać je jako dodatek do mięs:). Standardowo zapieka się je po prostu z masłem, ja jednak odkąd zostałam obdarowana przez moich teściów pięknym kawałkiem włoskiego parmezanu (dziękuję:)), dodaję go do wszystkiego, tak też jest w tym przypadku. Ziemniaki wyszły pyszne! Polecam!
Przygotowanie: 15 min,Pieczenie: max. 1 godzina,Ilość porcji:2
Ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,obrane i umyte (tej samej wielkości)
- tyle cienkich plasterków masła i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
- tyle cienkich plasterków parmezanu i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki śmietanki 18%
- 1/4 szklanki startego sera cheddar (lub innego żółtego)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
- Umieść ziemniaka na łyżce i ostrym nożem ponacinaj go w ok. 3 mm plasterki. Łyżka zapobiegnie całkowitemu przecięciu ziemniaka, dzięki czemu otrzymamy piękny wachlarz. Powtórz czynność z resztą ziemniaków.
- Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i w każde nacięcie we wszystkich ziemniakach włóż po plasterku parmezanu i masła.
- Następnie posyp je czosnkiem,solą i skrop oliwą z oliwek.
- Włóż do piekarnika i piecz 45 minut.
- Wyjmij naczynie z piekarnika i polej ziemniaki śmietanką i posyp cheddarem lub innym serem żółtym), włóż je ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 10-12 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.
- Jak dla mnie najbardziej pasują do mięs.
Eliza says
Lubię ziemniaczki o takim wyrazistym smaku, a jeszcze jak tak apetycznie wyglądają to już w ogóle och i ach 🙂
Dzi says
Faktycznie,oprócz walorów smakowych, pięknie też prezentują się na talerzu. Przykład podania zaprezentuję jutro:)
Meg says
Wyglądają obłędnie, uwielbiam czosnek i ser – obowiązkowo wypróbuję !!!
Dzi says
Z czystym sumieniem polecam!:)
karmel-itka says
zawsze mnie takie ziemniaczki kusiły :]
Dzi says
🙂
Wiewióra says
mój Małżon by się w nich zakochał bez pamięci 🙂
Dzi says
Mój też uwielbia wszystko co ziemniaczane i w pobliżu:P
Nashelly says
Omg, wyglądają bosko *_* Już dawno miałam pokusić się o klasyczne Hasselbacki – może lepiej od razu przygotować taką pyszną wersję? 😀
Dzi says
Koniecznie!;)
behemotkot says
Wyglądają bardzo smakowicie. Przepis prosty w wykonaniu, ale jakże inny od standardowego (obiadowego). Na pewno wypróbuję. 🙂
Paweł says
Szacun za patent z łyżką ! 🙂
Dzi says
😉