Przedstawiam kolejny przepis na pyszne i szybkie bułeczki. Zrobiłam je na śniadanie, a reszta została zjedzona w ciągu dnia jak ciastka:) Delikatne,śmietankowe i jeszcze z truskawkami, czas przypomnieć sobie smaki wiosny. Polecam!
Śmietankowe scones z truskawkami (8 szt.)
Składniki:
- 8 truskawek podzielonych na ćwiartki + 8 w całości (u mnie mrożone)
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek zimnego,niesolonego masła
- 1 szklanka śmietanki 18%
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 100 oC. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ćwiartki truskawek i piecz przez 45 min, aż odparuje z nich trochę wilgoci. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.W przypadku truskawek mrożonych ten krok nie jest konieczny.
- Do miski miksera wsyp mąkę,proszek do pieczenia,cukier i sól. Wymieszaj.
- Pokrój masło na małe kawałki (lub zetrzyj na grubych oczkach tarki) i dodaj do miski miksera. Miksuj końcówką do ciasta do uzyskania ziarnistej konsystencji. Można to zrobić także blenderem ze specjalnym pojemnikiem z nakładką do ciasta.
- Dodaj ćwiartki truskawek i bardzo delikatnie wmieszaj je do ciasta. Następnie wlej śmietankę i miksuj na wolnych obrotach,do utworzenia dosyć zwartej konsystencji.
- Przełóż masę na posypaną mąką powierzchnię i pougniataj je jeszcze przez chwilę rękami. Następnie utwórz „placek” o grubości ok. 2 cm i pokrój je jak pizzę na 8 kawałków.
- Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, umieść na każdej po 1 truskawce i posmaruj je rozbitym jajkiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok. 20 min, lub do momentu zarumienienia się bułeczek. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Upiecz coś zdrowszego! says
Świetny przepis i śliczny blog!
Dzi says
Dziękuję:)
gin says
Wyglądają cudnie 🙂
Mam ochotę je upiec już od dłuższego czasu i naprawdę sama nie wiem, dlaczego jeszcze tego nie zrobiłam…
Dzi says
Tym bardziej,że to takie łatwe:)
Beti K says
Zdjęcia Twoich propozycji kulinarnych są piękne, a ten bułeczki wyglądają niezwykle apetycznie:))
Dzi says
Dziękuję:) Najgorsze jest tylko powstrzymywanie się od zjedzenia dania,które trzeba sfotografować:P