Share the post "Pizza z wędzonym kurczakiem, szpinakiem i camembertem / Smoked chicken, spinach and camembert pizza"
Dziś przedstawiam świetny przepis na pizzę, nieprzeładowaną składnikami i oczywiście łatwą w przygotowaniu. Upieczona z łatwym, własnoręcznie zrobionym sosem pomidorowym, wędzonym kurczakiem, camembertem, mozzarellą i parmezanem, a następnie podana ze świeżym szpinakiem. Kombinacja może niestandardowa, ale zapewniam, ze smaczna. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pizza z wędzonym kurczakiem, szpinakiem i camembertem
(1 duża)
Składniki:
- 1 pierś wędzonego kurczaka, pokrojona w plasterki
- 2 duże garście świeżych liści szpinaku
- 150 g sera camembert, pokrojonego w plasterki
- starta mozzarella (wg uznania)
- starty parmezan (wg uznania)
- mielony czarny pieprz
- 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
- przygotowane ciasto do pizzy z tego lub tego przepisu, lub gotowe ze sklepu
Składniki na sos:
- 1 szklanka passaty z pomidorów
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
- Rozwałkowane ciasto na pizzę umieść na kamieniu lub blaszce do pieczenie i najlepiej pędzelkiem wysmaruj oliwą z oliwek.
- Następnie wyłóż równomierną warstwą sos, pozostawiając 1 cm brzegi, posyp cebulą, następnie wyłóż kurczaka i camemberta, dopraw pieprzem i posyp mozzarellą i parmezanem.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 25 minut, lub do zarumienienia.
- Wyjmij upieczoną pizzę z piekarnika, posyp świeżym szpinakiem i podawaj.
Smacznego!
English version
Smoked chicken, spinach and camembert pizza
(1 large pizza)
Ingredients:
- 1 breast of smoked chicken, sliced
- 2 handfuls fresh baby spinach leaves
- 150 g camembert cheese, sliced
- mozzarella, grated
- parmesan, grated
- ground black pepper
- 1 onion, finely chopped
- pizza dough from here or here or store bought
Ingredients for the sauce (1 cup):
- 1 cup tomato puree
- 4 cloves garlic, minced
- 1/2 tsp dried oregano
- 1 tbsp chopped basil
- 2 tbsp olive oil
Preparation:
- Mix all pizza sauce ingredients together.
- Place lightly brush with olive oil rolled pizza dough on a pizza stone or baking pan.
- Place your toppings by applying pizza sauce initially, then add the onions, smoked chicken, freshly ground black pepper, camembert, mozzarella cheese and parmesan cheese.
- Place in a preheated over at 180C for 25 minutes or until base is golden brown.
- Remove from oven then top with fresh baby spinach leaves and serve.
Enjoy!
Marek Masalski says
Akurat jestem na diecie wysoko białkowej ale……….. w ten wtorek mogę zrobić sobie „cheat meal” zatem mogę zjeść co chcę i ile chcę! A ten przepis idealnie pasuje do tego dnia 🙂
Dzi says
Polecam!:)
Grzegorz says
Pizza wygląda smakowicie. Dziękuję bardzo za przepis z którego z całą pewnością skorzystam. Wielkie dzięki!
Dzi says
Wygląda i smakuję;) Smacznego!
Dietetyk says
Wygląda bardzo zachęcająco. Będę musiał wypróbować.