Sos teriyaki jest jednym z moich ulubionych sosów kuchni japońskiej, idealnie pasuje chyba do wszystkich mięs i ryb. W oryginale skład tego sosu jest dosyć skomplikowany i wymaga składników zazwyczaj niedostępnych w polskiej kuchni. Dlatego przedstawiam wersję uproszczoną, gdzie sos smakowo niewiele odbiega od oryginału.
Piersi kurczaka z sosem teriyaki (2 porcje)
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki startego imbiru (lub 1 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżeczki mąki
- uprażony sezam do posypania
Przygotowanie:
- W małym garnku wymieszaj sos sojowy,miód,ocet balsamiczny,czosnek i imbir.
- Piersi kurczaka umyj, osusz i zamocz w przygotowanej mieszance (można zostawić na noc).
- Rozgrzej patelnię z olejem i włóż kurczaka. Smaż na dużym ogniu ok. 5 minut z każdej strony aż będzie zarumieniony. Następnie podlej kurczaka wodą i duś pod przykryciem ok. 20 min, aż będzie upieczony (ja używam termometru kuchennego i gdy pokazuje mi temperaturę wewnętrzną 75 oC wiem,że kurczak jest gotowy). Od czasu do czasu podlewaj wodą, aby uniknąć przypalenia.
- W czasie gdy kurczak się piecze, możemy przygotować sos. Podgrzewaj w rondlu na średnim ogniu pozostałą marynatę ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek.
- Wyjmij kurczaka i odstaw go na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie pokrój piersi w plastry.
- Podawaj piersi polane sosem,posypane uprażonym sezamem i ryżem.
Smacznego!
[…] preferencjami smakowymi. Można jednak użyć wersji mocno uproszczonej, a też pysznej, z tego przepisu z kurczakiem. Podałam go z mocno imbirowym makaronem. […]