Ostatnio robiąc zakupy w moim ulubionym sklepie internetowym zauważyłam super promocję na ostrygi, Nigdy wcześniej ich nie jadłam, a że uwielbiam owoce morza kupiłam kilka sztuk na spróbowanie. Troszkę nagimnastykowałam się z ich otwarciem, na szczęście instrukcji w sieci jest mnóstwo:) Nie zdecydowałam się na skosztowanie ich na surowo, jakoś nie mogłam się przełamać jak na pierwszy raz. Za to upiekłam je w piekarniku, ze śmietankowym szpinakiem z czosnkiem i parmezanem. Są banalnie łatwe w przygotowaniu, a wyszły obłędne! Odkąd ich spróbowałam, zrozumiałam to uwielbienie w stosunku do ostryg. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem
(12 sztuk)
Składniki:
- 12 ostryg, dokładnie oczyszczonych
- 1 ½ łyżki masła
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 120 g świeżego szpinaku
- ¼ szklanki śmietanki 36 %
- ½ szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
- Otwórz ostrygi i zdejmij i wyrzuć górną część muszli (ta bardziej płaska). Wylej część płynu ze środka i odstaw.
- W małej patelni rozgrzej masło, włóż czosnek ze szpinakiem i smaż aż „zwiędnie”. Następnie wlej śmietankę i smaż przez kilka sekund.
- Przełóż szpinak na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Przełóż go na przygotowane ostrygi i posyp parmezanem.
- Umieść ostrygi w naczyniu do zapiekania, włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż ser się lekko zarumieni. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Spinach parmesan oysters
(12 oysters)
Ingredients:
- 12 oysters, thoroughly scrubbed
- 1½ tbsp butter
- 3 garlic cloves, minced
- 120 g fresh spinach
- ¼ cup double cream
- ½ cup grated parmesan cheese
Preparation:
- Preheat the oven to 220 oC.
- Open the oysters and remove top shell. Pour out some of the juice and set aside.
- In a small saute pan, melt the butter, add garlic with spinach, cook until the spinach has wilted down. Add the cream and cook for a few seconds..
- Remove the spinach to a cutting board and finely chop. Divide the topping evenly among the oysters, then top with cheese.
- Place the oysters in the oven and bake for 10-12 minutes, until the cheese has melted and browned. Serve immediately.
Enjoy!
Kasia knifeandspoon.pl says
Tez jeszcze nie miałam okazji ich próbować. Sądzę że takie połączenie smaków musi być genialne. Nabrałam mega ochoty i chyba trzeba będzie wyruszyć w świat na poszukiwanie promocji ostrygowych. 😉
Dzi says
Polecam gorąco!
Moje Bistro says
Uwielbiam ostrygi <3
Dzi says
🙂
Deco-Strefa says
Jeszcze nie miałem okazji jeść ostryg 🙂 drogie są?
Dzi says
Ja w promocji kupiłam za 6 zł za sztukę:)