Dziś przedstawiam niezwykle szybką i smaczną wersję lasagne, do której przygotowania nie będzie potrzebny nawet piekarnik. Odchudzona, w stosunku do swojej tradycyjnej odpowiedniczki, wersja zapiekanki z kurczakiem, cukinią, papryką, szpinakiem i grzybami w lekkim sosie pomidorowym. Całość dusimy wraz z makaronem do lasagne i serkiem śmietankowym, a na koniec dodajemy odrobinę mozzarelli i parmezanu. Jest to doskonała propozycja obiadowa szczególnie dla osób zapracowanych, gdyż jej przygotowanie zajmie nie dłużej niż 30 minut. Zachęcam też do eksperymentowania z innymi dodatkami, tak by maksymalnie dostosować potrawę do własnych upodobań. Polecam!
Przepis zaadaptowany z tego bloga:)
Scroll down for recipe in English
Odchudzona lasagna z patelni
(8 porcji)
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 550 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę
- 2 czerwona papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 200 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 4 ubite szklanki świeżego szpinaku
- 500 g ulubionego sosu pomidorowego lub passaty
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 80 gramów połamanego makaronu do lasagne
- 1/3 szklanki serka śmietankowego
- 125 gramów świeżej mozzarelli, pokrojonej w plasterki
- 3 łyżki startego parmezanu
- garść posiekanej natki pietruszki lub bazylii
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez minutę, aż poczujesz intensywny zapach czosnku.
- Dodaj mięso z kurczaka i smaż, aż będzie prawie usmażone i dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez 8-10 minut, do miękkości.
- Następnie wlej sos pomidorowy, wsyp przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj makaron do lasagne i gotuj mieszając przez 6-8 minut, aż makaron stanie się miękki, po czym wmieszaj serek śmietankowy.
- Dopraw całość solą i pieprzem od smaku, po czym wyłóż na całość plastry mozzarelli (powinna roztopić się pod wpływem ciepła z warzyw). Posyp parmezanem i posiekanymi ziołami i podawaj.
Smacznego!
English version
Skinny skillet lasagna
(8 servings)
Ingredients:
- 1 onion, diced
- 4 cloves garlic, minced
- 1 tablespoon canola oil
- 550 grams ground chicken
- 1 big zucchini, chopped
- 2 red bell peppers, chopped
- 200 grams mushrooms, chopped
- 200 grams tomatoes, chopped
- 4 cups of spinach
- 500 grams tomato sauce or passata
- 1 tablespoon ground oregano
- 1 teaspoon ground basil
- 80 grams broken lasagna noodles
- 1/3 cup cottage cheese
- 125 grams fresh mozzarella, sliced
- 3 tablespoons grated parmesan
- a handful chopped fresh parsley or basil
Preparation:
- Warm 1 tablespoon canola oil in a pan and add onion and garlic and sautee for a minute until fragant.
- Add chicken and sautee until less pink and add chopped vegetables and sautee for 8-10 minutes or until cooked trough.
- Add tomato sauce and spices and stir to mix.
- Add broken lasagna noodles and stir for 6-8 minutes more or until noodles are cooked. Stir in dollops of cottage cheese.
- Add slices of mozzarella on top while it’s still warm so they get all melty and top with more parmesan and herbs if desired.
Enjoy!
bubu says
pięknie wygląda, więc musi być dobre:) dodatkowy plus za szybkość wykonania!
karolek says
Super to wygląda 😉 Dodam to do zakładek przepis się jeszcze przyda.
Dzi says
Szybki przepis na pyszny obiad zawsze trzeba mieć pod ręką:)
Kasiula says
Uwielbiam lazanie. Dziękuje za przepis
Dzi says
Mam nadzieję, że posmakuje:)
Michał says
Rewelacja! przepięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje. Nic tylko brać się za przyrządzanie… Wielkie dzięki za inspirację…
Dzi says
Polecam:)
Weronika says
Bardzo fajnie wygląda,ciekawe jak smakuje, i ciekawe jak by mi wyszło, czy byłaby to breja, czy wyglądałoby tak jak na zdjęciu 🙂
Pozdrawiam i dziękuje bardzo za przepis
Dzi says
🙂
Sławoszz says
Fajnie wygląda, jutro spróbujemy 🙂
Dzi says
🙂
moja pasja smaku says
Wow prezentuje się obłędnie !!!
Dzi says
Zachęcam do wypróbowania!:)
Catering Zielona Góra says
Kocham lasagnie w każdej postaci 🙂 ale spróbuje z troszkę mniejsza ilością szpinaku