W gruncie rzeczy przepisy są dwa. Michel Roux w swojej książce „Ciasta pikantne i słone” rozróżnia ciasto kruche i ciasto na tarty dodając, że można ich używać zamiennie. Przestawiam więc przepis na najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone .Ciasto kruche jest delikatniejsze i nadaje się doskonale np. do tarty cytrynowej, natomiast ciasto na tarty poleca do quiche i gdy musimy przygotować tartę z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Z kolei w jego książce „Jajka” znalazłam kolejny przepis na ciasto kruche,tym razem na tarty typowo słodkie.
Ja dzisiaj testowałam przepis na ciasto na tarty, gdyż przygotowałam na obiad quiche z łososiem. Wyszło idealne, nie przemokło i było bardzo smaczne. Zamieszczę też przepis na quiche , gdzie na zdjęciach będzie można je zobaczyć w wersji upieczonej. Wpis dedykuję mojemu współpracownikowi, któremu nie udało się do tej pory zrobić dobrego ciasta kruchego na quiche:).
Ciasto kruche na tarty słone (ok. 450 g)
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- szczypta drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
Przygotowanie:
- Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie.
- Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę.
- Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
- Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
- Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy aż będzie gładkie.
- Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Ciasto kruche uniwersalne ( ok.450 g)
Składniki:
- 250 g mąki (miałam tortową)
- 125 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
- 40 ml zimnej wody
Przygotowanie:
- Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie.
- Włożyć w nie masło, wsypać sól,cukier i wbić jajko.
- Palcami połączyć składniki na gładką masę.
- Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciast będzie miało ziarnistą konsystencję.
- Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
- Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie.
- Utworzyć z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Ciasto kruche na tarty słodkie (ok. 480 g)
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru
- mała szczypta soli
- 2 średnie jajka
Przygotowanie:
- Na blacie usypujemy kopczyk z mąki,pośrodku robimy wgłębienie. Wkładamy tam masło,cukier puder i sól.
- Te trzy składniki mieszamy palcami,dodajemy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą,zagniatamy ciasto nasadą dłoni,żeby było całkiem gładkie.
- Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Pieczenie wszystkich powyższych rodzajów ciast:
- Należy je rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nimi formę do tart o średnicy 20-23 cm, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
- Nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę w celu obciążenia ciasta.
- Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 oC przez 20 min.
- Usunąć papier do pieczenia wraz z fasolą i dopiekać jeszcze 15 min, aż się zarumieni.
jula says
świetny przepis na ciasto na tarte, najlepszy jaki robiłam, dziekuję!
Dzi says
Prawda? Cały czas testuję inne ale jednak te przepisy sprawdzają się najlepiej:)
Merry says
Wszędzie przepisy na formę 23cm…Niestety kupiłam na 29cm…czy ktoś mi może rzetelnie powiedzieć jak to przeliczyć?
Dzi says
Moim zdaniem powinno być ok, gdyż zazwyczaj zostają ekstra skrawki ciasta. Ew. można zamiast np. 250 g mąki dać 270 g i analogicznie z resztą składników.
Wiola says
Proszę bzdur nie opowiadać, w życiu nie będzie ok, ja też mam dużą formę 29cm i już się nabrałam na takie gadanie i na przepis, gdzie ktoś nie zaznaczył, że proporcje są na małą formkę! :/ Nie starczy! Ja będę robiła dzisiaj 1,5 raza więcej tego ciasta, albo nawet 2x więcej!
Dzi says
29 cm to bardzo duża forma i też robiłabym ciasta proporcjonalnie więcej. Dosyć logiczne…
Janusz pieczenia says
Podziel składniki przez 23 a wynik pomnóż przez 29
Easy says
proporcja kazdego skladnika:
jezeli na 23-200g np maki to na 29-x wtedy x= (29×200)/23
ali says
A nie kwadrat 11,5 i kwadrat 14,5? Ciasto ma wypełnić pole powierzchni tortownicy a pole powierzchni koła to pi r2. A r (promień) to 1/2 średnicy.
stempel says
z proporcji w 6 klasie podstawówki było
Ania says
Ciasto kruche na tarty słodkie (ok. 480 g) – ile tej wody dolać?
Dzi says
Szczerze mówiąc, woda powinna być tam niepotrzebna. Jeżeli faktycznie ciasto będzie zbyt suche można dolać dosłownie odrobinę aby miało odpowiednią konsystencję.
Ania says
a ok, dzieki.
zdrapka says
genialne!!!!proste i genialne!
zdrapka says
chyba masz błąd w opisie ciasta na tarty słodkie… kopczyk z maki i dodawać mąkę? a kiedy jajka?
Dzi says
Jajka są, ale z mąką uściśliłam. Faktycznie ta druga mąka już nie była tutaj niezbędna. Dziękuję za czujność:)
jot says
mam pytanie dotyczące pieczenia tarty po usunięciu papieru i fasolek: przez 15 minut pieczemy jeszcze samo ciasto, a później jeszcze raz, z wybranym farszem??
Dzi says
Dokładnie tak, prze 15 minut samo ciasto lub do jego ładnego zarumienienia i następnie ponownie z wybranym farszem.
Lilka says
Dziękuję za przepis na spód do tarty. Korzystam za każdym razem. 😉
Dzi says
🙂
Paulina says
Mam problem, po podpieczeniu wstępnym spód jest super. Gdy dokładam farsz i piekę ponownie, robi mi się zakalec na spodzie (jest taki wilgotny), brzegi są suche i kruche. Co może być przyczyną? Dziękuję.
Dzi says
Dziwna sprawa;/ Może to kwestia blaszki? Następnym razem proszę dłużej podpiec spód, powinno pomóc.
Patrycja says
Super przepis. Korzystałam z tarty słonej, bo robiłam quiche i wyszło idealnie. Najważniejsze, że ciasto nie zamokło! Pozdrawiam
Dzi says
Super!
Mlle_Agnes says
Zupełnie nie wyszła mi tarta z tego przepisu. Ciasto było twarde i mało elastyczne, tarta ogólnie za tłusta. Ale za to kruchutenka.
Dzi says
Przykro mi, że Tarta nie wyszła. Szczerze mówiąc nie wiem co mogło pójść nie tak, mnie do tej pory Roux jeszcze nie zawiódł;)
Jur says
Zrobiłem z przepisu i wyszło smacznie – dziękuję 🙂
Dzi says
Super!
Marta says
Mam pytanie i jajaka, dodajemy cale jajko czy tylko żółtko, bo nie jest ściśle określone. Pozdrawiam
Dzi says
Całe jajko:)
ela says
Jak dodalam cale to mialam ciape a nie ciasto proszę o pomoc
Dzi says
Może jakieś giga jajko było? W takich sytuacjach należy dosypywać powoli mąki i wyrabiać aż do momentu odpowiedniej konsystencji.
NieUmiemRobićTarty says
Witam, czy fasolki są niezbędne do pieczenia ciasta? Czy można je czymś ewentualnie zastąpić? Pozdrawiam
Dzi says
One są potrzebne tylko do obciążenia ciasta pod papierem. Można je zamienić na inne rzeczy które nie ucierpią w piekarniku, ewentualnie na upartego można podpiec spód bez niczego.
Kasia says
Ciasto na tarte – rzeczywiscie bardzo dobry przepis!
Dzi says
🙂
Dr.aga says
Witam, czy masło w przepisie można zastąpić olejem? Szukam przepisu na tarte dla osoby z nietolerancją laktozy…
Dzi says
Proponuję wykorzystać masło bez laktozy lub może ten przepis coś Pani pomoże? http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2013/07/tarta-z-kruchego-ciasta-na-oleju-z.html
Edik says
Proszę PAnię
Matematyka się kłania. Jeśli z formy 23 przechodzimy na formę 29 to składniki mnozymy razy 1,6.
Paskuda says
Witam. A jeśli mam farsz taki który już nie trzeba pięć?
Dzi says
Proponuję upiec zgodnie z instrukcją i wypełnić gotowym farszem.
Destone says
Szukałam czegoś takiego, a czy ciasto nie przesiąknie i stanie się podeszwowe. Mam problemy z tym aby było faktycznie chrupkie. Próbowałem już kilku przepisów. Dzisiaj jeszcze wypróbuję tego. Wygląda na zdjęciach bardzo dobrze.