Dziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Młode ziemniaki po węgiersku
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na równe kawałki
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, mielona wędzona papryka i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania.
- Na patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wymieszaj ze śmietaną i koncentratem. Dopraw solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku.
- Wymieszaj ziemniaki z sosem, przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.
Smacznego!
English version
Hungarian style new potatoes
(4-5 servings)
Ingredients:
- 1 kg new potatoes, scrubbed and cut into equal pieces
- 2 onions, diced
- 2 tablespoons of oil
- 1/2 cup of cream
- 2 tablespoons of tomato paste
- salt, pepper, ground smoked paprika and sugar to taste
Preparation:
- Cook the potatoes in boiling, salted water until almost soft, for about 15 minutes. Drain and set aside.
- Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking dish.
- In a medium pan heat on the medium heat oil, add onions, cook until translucent and mix with cream and tomato paste. Season with salt, pepper, paprika and sugar to taste.
- Mix potatoes with the sauce, and place the baking dish. Bake until soft for 15 minutes.
Enjoy!
kornik says
Bardzo fajny pomysł, chętnie bym spróbowała!
Pozdrawiam!
Dzi says
Są przepyszne, polecam:)
Gosia says
Zachwycają mnie u Ciebie zdjęcia potraw. Oczywiście same potrawy też są świetne ale te zdjęcia aż chce się wydrukować i zjeść 🙂
Dzi says
Dziękuję za miłe słowa:)
kcal says
Ziemniaczki wyglądają świetnie i domyślam się, że tak też smakują 🙂 I jak to w kuchni węgierskiej – papryka być musi!
Dzi says
Koniecznie:)
laNika says
Wszystkie składniki mam więc przepis bardzo kusi 🙂 wyglądają pysznie!
Natalia says
Okej, ta fotka sprawia, że mam ochotę zjeść monitor. Faktycznie idealna opcja jako dodatek do dania, ale nie miałabym nic przeciwko, żeby zjeść je tak po prostu 🙂
Dzi says
Też można, np z kefirem, mniam!:)
Natalia says
No i mam pomysł na obiad! 🙂
Dzi says
🙂
kocie-smaki says
prosto i smacznie 🙂
Dzi says
Tak jak lubię:)
moon-child.pl says
Wyglądają cudownie. W weekend będą na moim stole 😉 Zawsze szukam przepisu na wykorzystanie ziemniaków (w inny sposób niż ten tradycyjny). Pozdrawiam!
Małgosia says
Wygląda smakowicie! Właśnie szukam pomysłu na dzisiejszy obiad, i go znalazłam 😉 {edit}
Paulina says
Czy ziemniaki muszą być młode?
Dzi says
Nie muszą 😉