Share the post "Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta"
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewający posiłek Halloweenowy:) Wiadomo, Halloween kojarzy się niezaprzeczalnie z dynią, proponuję więc pyszny makaron pełnoziarnisty Lubella w sosie z pieczonej dyni i czosnku z ricottą i parmezanem, z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i boczku, a na koniec zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Już sam opis brzmi nieźle, a zapewniam, że efekt końcowy jest obłędny! Zapraszam:)
Scroll down for recipe in English
Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem
(6 porcji)
Składniki:
- 1/2 średniej dyni piżmowej, z usuniętymi nasionami i pokrojonej na 2 cm plastry
- 1 główka czosnku, z usuniętą suchą zewnętrzną otoczką
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 150 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 400 g makaronu pełnoziarnistego Lubella
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 szklanka ricotty (lub innego śmietankowego serka)
- 2 szklanki świeżego szpinaku baby
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów z oleju, posiekanych
- 1 szklanka startego parmezanu
- 1 1/2 szklanki startej mozzarelli
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C.
- Rozłóż dynię na blaszce de pieczenia wraz z główką czosnku, z której odetnij wierzch by widać było wszystkie ząbki. Skrop całość oliwą, dopraw porządnie solą i pieprzem i piecz przez 30-35 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjmij blaszkę z piekarnika i zwiększ jego temperaturę do 220 oC.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i podsmażaj aż ładnie zbrązowieje, po czym przełóż na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu aż będzie al dente. Przed odcedzeniem zachowaj 2 szklanki wody z gotowania, resztę odcedź i przełóż ponownie do garnka w którym się gotował.
- Za pomocą łyżki oddziel miąższ dyni od skórek i przełóż go do pojemnika blendera wraz z wyciśniętymi ze skórki upieczonymi ząbkami czosnku. Dodaj 1 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu (lub więcej jeżeli będzie to konieczne), mleko, oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku i miksuj do uzyskania gładkiego sosu. Na koniec dodaj ricottę i zmiksuj do połączenia się składników.
- Przelej sos dyniowy do garnka z makaronem i zacznij podgrzewać go na średnim ogniu. Dodaj szpinak, suszone pomidory, boczek, 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość aż szpinak „zwiędnie”, przez około 5 minut.
- Zdejmij garnek z ognia, wmieszaj parmezan i 1/2 szklanki mozzarelli. Dopraw solą i pieprzem jeżeli konieczne.
- Przełóż zawartość garnka do naczynia do zapiekania, posyp resztą mozzarelli i piecz przez 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
Smacznego!
English version
Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta
(6 servings)
Ingredients:
- 1/2 a medium butternut squash or pumpkin, seeded and cut into 2 cm pieces
- 1 head garlic, outer skins removed
- 2 tablespoons oil
- salt and pepper
- 150 g bacon, cut into cubes
- 400 g whole grain pasta
- 1 cup milk
- 2 tsp dried oregano
- 2 tsp dried thyme
- 1 cup ricotta cheese
- 2 cups fresh baby spinach
- 1/2 cup oil packed sun-dried tomatoes, chopped
- 1 cup grated parmesan cheese
- 1 1/2 cup shredded mozzarella cheese
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC.
- Place the butternut squash on a baking sheet. Chop the top 1/3 of the garlic off to reveal the cloves and place on the baking sheet with the squash. Drizzle the squash and garlic with olive oil and season with salt and pepper, next transfer to the oven and bake for 30-35 minutes or until the squash is fork tender. Remove from the oven and turn the oven to 220 oC.
- Heat medium pan over medium heat, add bacon and cook until brown and crispy, and transfer on paper towels.
- Cook the pasta according to package direction until al dente. Just before draining, reserve 2 cups of the pasta cooking water. Drain the rest and add the pasta back to the pot.
- Scoop the flesh from the squash and add it to a blender or food processor, squeeze the roasted garlic cloves out of their skins and add to the blender. Now add the 1 1/2 cups of reserved pasta water, the milk, oregano and thyme. Season with salt and pepper and pulse until completely smooth. Add the ricotta and pulse until just combined.
- Pour the butternut squash sauce over the pasta and set the pot over medium heat. Add the spinach, sun-dried tomatoes, bacon and 1/4 cup oil from the sun-dried tomato jar and toss to combine. Cook until the spinach is wilted and the sauce is hot, about 5 minutes.
- Remove from the heat and stir in the parmesan and 1/2 cup of mozzarella cheese. Season with salt and pepper in necessary.
- Transfer to a baking dish, top with mozzarella and place in the oven and bake for 10 minutes or until the cheese is melted and lightly browned.
Enjoy!
Jaglusia says
Jak cudownie wygląda! Kocham wszystkie rodzaje makaronów, a dodatek dyni, boczku i szpinaku nadaje jeszcze lepszego smaku. Muszę koniecznie spróbować!
Matylda says
Sos dyniowy to jest coś, na co bym nigdy sama nie wpadła, chociaż uwielbiam dynię i jestem makaronożercą 😀 😀 😀 Mam multicoookera i wiadomo, że to jest urządzenie, które trzeba otworzyć i zajrzeć do środka, żeby zobaczyć, co tam jest, trochę takie jajko niespodzianka dla domowników 😀 Ale mąż i córka mogą robić zakłady, że w środku jest makaron albo dynia. Jak przygotuję obiad z tego przepisu, to będę miała dwa w jednym 😀 😀