Te mini lasagne są dużo lżejsze od jej klasycznego odpowiednika, którego już prezentowałam na moim blogu. Przedstawiam wersję z mięsnym sosem z dużą ilością pieczarek i ziół, bez beszamelu i bardzo wyważoną ilością mozzarelli i parmezanu. Poza tym, robi się je w formie do muffinek, dzięki czemu cała zapiekanka jest zwyczajnie szybsza i łatwiejsza do wykonania. Polecam!
Scroll down for English
Lekkie mini lasagne
(4 porcje, 3 mini lasagne na osobę)
Składniki:
- 400 g wołowego lub wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
- olej do smażenia
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
- 300 g pieczarek pokrojonych w drobną kostkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kostkę
- świeże zioła (rozmaryn, oregano i tymianek wg uznania)
- 480 ml passaty pomidorowej
- 240 ml bulionu wołowego lub drobiowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 45 g mozzarelli,startej na tarce
- 30 g parmezanu,startego na tarce
- 12 płatów lasagne
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 250 ml mleka 2%
- 28 g parmezanu startego na tarce
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i wlej około łyżki oleju. Włóż cebulę,selera i marchewkę i smaż około 5 minut.
- Dodaj czosnek, wymieszaj i włóż mięso. Smaż aż lekko zbrązowieje. Następnie dodaj pieczarki, passatę, bulion, cynamon,chilli, ocet balsamiczny i zioła. Gotuj całość około godziny, na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania zrób sos serowy. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z małą ilością mleka i wymieszaj z resztą mleka w małym rondelku. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż zacznie wrzeć i zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę i włóż płaty lasagne. Gotuj kilka minut, uważając aby się nie posklejały, tylko do momentu aż staną się „giętkie”. Odcedź i przełóż na deskę do krojenia i przekrój je na pół by powstały 24 równe kwadraty.
- Wymieszaj mozzarellę z parmezanem w małej miseczce.
- Przygotuj formę do muffinek z nieprzywieralną powłoką i wyłóż każdy otwór dwoma kwadratami z lasagne, tak by powstał kształt „gwiazdy”.
- Włóż do każdego otworu po równej ilości sosu mięsnego, na to wyłóż sos serowy i posyp mozzarellą z parmezanem.
- Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz około 15-20 minut, aż ser się roztopią.
English version
Skinny Mini Lasagne Cups
(serves 4, 3 mini lasagna’s per person)
Ingredients:
- 400 g of beef or beef and pork minced meat
- oil for frying
- 1 onion, finely chopped
- 2 garlic cloves
- 1 carrot, finely chopped
- 300 g mushrooms, finely chopped
- 2 celery stalks, finely chopped
- fresh herbs (rosemary, oregano and thyme)
- 480 ml of passata
- 240 ml of beef or chicken stock
- 1 tablespoon balsamic vinegar
- 1 teaspoon ground chilli
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 45 g mozzarella, grated
- 30 g Parmesan cheese, grated
- 12 sheets lasagna
- salt and pepper to taste
Ingredients for the cheese sauce:
- 1 tablespoon of cornstarch
- 250 ml of semi skimmed milk
- 28 g Parmesan cheese, grated
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat a large pan over a medium heat with l tablespoon of oil. Add the onion, celery and carrots and fry for about 5 minutes.
- Add garlic, stir and add the meat, and cook till browned.
- Add the mushrooms, passata, stock, cinnamon, chilli, balsamic vinegar and herbs. Cook for approx 1 hour over a gentle heat.
- When the meat mixsture has almost finished , you can make the cheese sauce. Mix the cornstarch with a little of the milk and add to the rest of thr milk in a small saucepan over a low heat constantly stirring until it comes to a boil and thickens. Remove from heat and stir in the grated parmesan. Season with salt and pepper to taste.
- In the meantime bring a large saucepan water to a boil water and add the lasagne sheets, and cooked until softened. Drain and cut them in half, so you have 24 squares.
- Mix mozzarella with parmesan cheese in a small bowl.
- Using a muffin tray,place one half of top of another half of lasagna squares, so you have a kind of star shape, on each muffin space.
- Spoon in some of your meat mixture , top with a little of the cheese sauce and your grated cheese. Repeat for the other 11 spaces.
- Place in the preheated to 180 ° C oven and bake for about 15-20 minutes, until cheese is melted.
Enjoy!
oliwja says
Świetny pomysł takie lasagne na jeden kęs 🙂
Dzi says
🙂
muffinkowe niebo says
Orety! jakie przepisy, na pewno będę tu stałym bywalcem!
muffinkowe niebo says
O rety! jakie przepisy, na pewno będę tu stałym bywalcem!
Dzi says
zapraszam:)
ania says
Świetny pomysł!!:)muszę wypróbować wlaśnie i w tej wersji 🙂 Dam znać jak wyszły 🙂
Dzi says
Koniecznie!