Dziś proponuję coś słodkiego:) Pyszne i łatwe ciasto z truskawkami i dużą ilością czekolady. Można użyć tutaj dowolnych owoców, jak i każdej innej lubionej czekolady,ja miałam akurat mleczną i gorzką,więc wsypałam ten mix. Polecam!
Scroll down for English version
Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą
(1 keksówka)
Składniki:
- 110 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 1 1/2 szklanki świeżych truskawek (pokrojonych w ćwiartki)
- 1 szklanka ulubionej posiekanej czekolady (u mnie mix gorzkiej i mleczne)
- cukier puder do posypania
- trochę mąki do posypania truskawek
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj mleko w proszku ze śmietaną lub jogurtem i odstaw.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sodę i sól.
- W misce miksera umieść masło i ubij je do białości, następnie dodaj cukier i kontynuuj ubijanie,aż masa nabierze puszystości.Dodawaj teraz po jednym jajku,czekając po każdym,aż się dobrze wmiesza i wsyp lub wlej wanilię.
- Cały czas miksując wsypuj mąkę na zmianę z jogurtem z mlekiem,tak aby zakończyć wsypaniem końcówki mąki.
- Umieść truskawki i czekoladę w durszlaku i posyp całość mąką. Strzep jej nadmiar i wmieszaj owoce delikatnie do ciasta.
- Wlej masę do natłuszczonej keksówki i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz ciasto 60-65 min,aż będzie zarumienione a wbita wykałaczka będzie sucha.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie około 10 min,następnie wyjmij je i przełóż na kratkę do wystudzenia. Posyp cukrem pudrem i podawaj.
[col2 formatter=’1′]
English version
Chocolate and strawberry loaf (9×5 -inch loaf pan)
Ingredients:
- 110 g unsalted butter, room temperature
- 1/2 cup granulated sugar
- 3 large eggs
- 1 teaspoon vanilla extract or vanilla sugar
- 2 cups all-purpose flour
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/4 teaspoon salt
- 1/2 cup sour cream or plain Greek yogurt
- 3/4 cup malted milk powder
- 1 1/2 cups fresh strawberries (cut in quarters)
- 1 cup of your favourite chocolate, chopped
- icing sugar for dusting
- some flour for coating the chocolate and strawberries
[/col2]
[col2_last formatter=’1′]
Preparation:
- In a bowl, mix milk powder with sour cream or yogurt and set aside.
- In another bowl, mix the flour, baking powder, baking soda and salt.
- In mixer bowl, beat the butter until softened, then add the sugar and continue to beat until light and fluffy.Add egg, one at a time, beating until combined before adding the next egg.Beat in vanilla extract or vanilla sugar.
- Add the flour alternately with yogurt and milk, ending with the flour.
- Place the strawberries and chocolate in a colander and coat them with flour. Shake off the excess and stir coated strawberries and chocolate gently into the dough.
- Pour the batter into a lightly greased baking pan and bake at 180 ° C for 60-65 minutes, until browned and a skewer inserted in the center comes out clean.
- Let it cool on wire rack for 10 minutes, then remove it from pan let cool on rack fully before slicing. Sprinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!
[/col2_last]
Inspirowane smakiem says
Wygląda na smaczne połączenie:)
Dzi says
Truskawki i czekolada? Najlepsze!:)
coline says
Prezentuje się pysznie 🙂 Szkoda, że nie wolno mi jeść ciast na maśle (ze względu na cholesterol wolno mi tylko te na oleju i to najlepiej na rzepakowym)…
Dzi says
O faktycznie niefajnie, postaram się znaleźć też coś na oleju:)
Emila says
A ja mam dwa pytania: pierwsze odnośnie tego niesolonego masła – czyli może być takie zwykłe? z warlubia np? a drugie to odnośnie mleka w proszku. dlaczego w proszku? nie może być zwykłe mleko?
Jest to mój pierwszy komentarz, a bloga obserwuję już kilka miesięcy więc może napiszę, że po pierwsze bardzo ciekawe przepisy, piękne zdjęcia, już nie wspomnę o szacie graficznej dzięki której zawsze miło czyta się bloga. Oby tak dalej, a na pewno będę dalej chętnie zaglądać! 🙂
Dzi says
Dziękuję za komplementy:) Co do masła to oczywiście niesolone masło to takie najzwyklejsze,jednak na rynku są też wyraźnie opisane masła solone i dlatego zwróciłam na to uwagę. Masła solone są dobre do smażenia 🙂 Mleko musi być w proszku,gdyż mieszamy je z jogurtem i dzięki temu ciasto końcowe ma odpowiednią konsystencję. Gdybyśmy użyli zwykłego mleka,całość wyszłaby za rzadka.Pozdrawiam:)
gin says
Prześliczny marmurek, podoba mi się ogromnie 🙂
Dzi says
🙂