Pulled pork,jest to najzwyczajniejsze mięso wieprzowe tylko porozrywane po upieczeniu na włókna. Byłam nawet jakiś czas temu w restauracji w Warszawie, która specjalizuje się w tego typu kanapkach, jednak brakowało mi tam sosu i warzyw. Dlatego ja dziś proponuję pulled pork w sosie barbeque, z bardzo wolno pieczonej polędwiczki wieprzowej i dobrze doprawionym colesławem. Sposób pieczenia mięsa ma tutaj ogromne znaczenie, szczerze mówiąc robiłam je w taki sposób pierwszy raz i byłam zaskoczona efektem. Po wyjęciu z piekarnika po tych kilku godzinach byłam pewna, że się nie upiekło-mięso było wciąż różowawe.Jednak gdy tylko wbiłam widelec, praktycznie bez wysiłku podzieliłam je na włókna, które wymieszałam z sosem. Samo mięso dosłownie rozpływa się w ustach! Być może kiedyś zainwestuję w profesjonalny „slow cooker”, ale jak na razie piekarnik zdał egzamin w 100 %, a moja druga połowa powiedziała,że to była najlepsza kanapka jaką kiedykolwiek zrobiłam! Czego chcieć więcej:) Warto też wspomnieć, że danie jest bardzo łatwe do przygotowania i praktycznie robi się samo.Polecam!
Scroll down for English version
Kanapki BBQ z pulled pork (4 duże porcje)
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa,z usuniętymi błonkami (ok.450 g)
- 1 1/2 szklanki ketchupu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu (jabłkowego lub z czerwonego wina)
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 duże bułki hamburgerowe (lub 8 mniejszych)
- surówka colesław
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 80 oC.
- Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz polędwiczki) w naczyniu żaroodpornym.
- Włóż do sosu polędwiczkę,polej ją sosem i przykryj naczynie folią aluminiową (matową stroną do góry).
- Włóż naczynie do piekarnika i piecz 5-6 godzin (aż mięso będzie się rozpadało po sprawdzeniu widelcem), na ostatnią godzinę zwiększyłam temp. pieczenia do 100 oC.
- Wyjmij naczynie z piekarnika, używając dwóch widelców porozdzielaj mięso na włókna i wymieszaj z sosem.
- Opiecz połówki bułek na suchej patelni,następnie wyłóż na nie wieprzowinę i surówkę.
English version
BBQ pulled pork sandwiches
(4 large servings)
Ingredients:
- 1 pork tenderloin, trimmed (about 450 g)
- 1 1/2 cup ketchup
- 3 tablespoons brown sugar
- 3 tablespoons vinegar (apple cider or red wine)
- 2 tablespoons Worcestershire sauce
- 1 1/2 tablespoons Dijon mustard
- 1/2 teaspoon pepper
- 4 large hamburger buns (or 8 small)
- spiced coleslaw
Preparation:
- Preheat the oven to 80 oC.
- Mix all the ingredients (except the tenderloin) in the baking dish.
- Place pork in, pour over the sauce and cover the dish with aluminum foil (matt side up).
- Place the dish in the oven and bake for 5-6 hours (until meat is falling apart after checking with a fork), increase the temeprature to 100 oC for the last hour.
- Remove the dish from the oven and, using two forks shread the meat and mix with sauce.
- Toast halves of buns on a dry pan,then add the meat and slaw.
Enjoy!
Wiewióra says
robiłam pulled pork nie dawno i zakochałam się w tak przyrządzanym mięsiwie! twój sposób zapowiada sie rewelacyjnie!
Dzi says
To jest po postu pyszne,już mam przygotowanych innych przepisów pulled mięsiw do przetestowania:)
Kinga says
Bardzo smaczne, męczące było tylko czekanie 6 h na mięsko …
Moje dziecko początkowo niechętnie siadło do tej kanapki, ale zasmakowało i wyczyścił cały talerz.
Dzi says
To prawda, ja zaglądałam do piekarnik chyba ze 20 razy:) Następnym razem nastawię rano, pójdę na zakupy i jak wrócę to będzie gotowa:P Teraz mam w planach ponowić eksperyment, tym razem z wołowiną w roli głównej.
Agusik kulinarnie says
Zrobilam wszystko wg.przepisu-mieso i coleslawa i…sie zakochalam pyszne!!! A musze dodac,ze to nie pierwszy od Ciebie udany przepis-dziekuje.
Dzi says
Też uwielbiam te kanapki i często wracam do tego przepisu;)