Dziś przedstawiam Wam potrawę, do której mam ogromną słabość co widać już po ilości pulled mięs na moim blogu 🙂 Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę wieprzową, następnie podzieloną na włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala. Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty, nie ma nic pyszniejszego! Polecam 🙂
Scroll down for recipe in English
Kanapki z pulled pork w sosie BBQ
(5 kanapek)
Składniki:
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka mielonego chili
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 700 g łopatki wieprzowej
- 1 szklanka sosu BBQ
- 5 bułek do hamburgerów, podpieczonych od wewnątrz
- surówka z kapusty
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj nimi dokładnie cały kawałek wieprzowiny, po czym włóż na godzinę do lodówki.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 150 oC.
- Przełóż łopatkę do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 2 – 2 1/2 godziny lub do momentu aż mięso zacznie się rozpadać. Temperatura wewnętrzna mięso w najgrubszym jego punkcie powinna wynosić około 80 oC.
- Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i odstaw na 20 minut.
- Następnie za pomocą 2 widelców, podziel mięso na włókna, wlej sos BBQ i dokładnie wymieszaj.
- W celu przygotowania kanapek, umieść na podpieczonych spodach mięso, na wierzch wyłóż surówkę i drugą połówkę bułki.
Smacznego!
English version
BBQ pulled pork sandwiches
(5 sandwiches)
Ingredients:
- 1 tablespoon ground cumin
- 1 tablespoon chili powder
- 1 tablespoon freshly ground black pepper
- 1/2 tablespoon paprika
- 1 tablespoons salt
- 2 tablespoons cane sugar
- 700 g pork shoulder
- 1 cup BBQ sauce
- 5 hamburger buns, toasted
- easy coleslaw
Preparation:
- Combine all the seasonings in a small bowl. Rub the spice blend all over the pork and marinate, covered in a refrigerator for about 1 hour.
- Preheat the oven to 150 oC.
- Place the pork in a roasting pan, and cover with a piece of aluminum foil. Roast for about 2 – 2 1/2 hours or until falling apart. A meat thermometer inserted into the thickest part of the pork should read 80 oC.
- Remove the pork from the oven and let stand, covered for 20 minutes.
- Using 2 forks, pull the pork to form shreds and place in a large bowl. Pour 1 cup of BBQ sauce into the shredded pork and combine well.
- Assemble sandwiches by placing the pork on a half bottom of a bun and topping it with coleslaw. Serve with the other half of the bun.
Enjoy!
quote says
Mmmm… pysznie wyglada, dzieki za przepis! 🙂
Dzi says
Polecam:)
Karolina says
Ale pyszności! Zawsze myślałam, że pulled pork trzeba piec z 5 godzin minimum, dlatego się nie zabierałam za przygotowanie. 🙂
Dzi says
Jak się piecze wielkie kawałki mięsa to i 5 godzin może być za mało:P Ja podaję proporcje na domowe warunki:)
royal queen seed says
Ojejku jak to pysznie wygląda. Po co ja tu zaglądałem? Jeszcze 1,5h do obiadku, a ja już taki głodny 🙂
Dzi says
🙂
Kasia says
Mmmm, wygląda mega 😉 takie kanapki to ja rozumiem 😀
Henkelman says
Pulled Pork poznałem dopiero jakieś pół roku temu ale bardzo żałuję, że tak późno. Pycha!
6kroków.pl says
Wygląda bardzo smakowicie! Jutro biorę się za ten kanapeczki!
Dziękuję za pomysł 😉
Pozdrawiam!
Moje Bistro says
Pycha!