Share the post "Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes"
Dziś zapraszam na przepis na cudowne weekendowe śniadanie. Jajka zapiekane ze szpinakiem, pomidorami w ziołowej śmietance z parmezanem i odrobiną czosnku. Podałam je z tostami i uczciwie przyznam, że zachwyciłam się – to było przepyszne! Proponuję wymieszać całość kawałkiem tosta, tak by rozpłynęło się żółtko i następnie delektować się jego smakiem:). Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 jajka
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę lub plasterki
- 200 g umytego młodego szpinaku
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 50 g parmezanu, startego na tarce
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 100 g masła
- 1 szczypta ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 240 oC, przygotuj 4 małe naczynka żaroodporne i 1 większe.
- Podgrzej śmietankę na bardzo małym ogniu lub w mikrofalówce i wmieszaj parmezan, czosnek i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na dno kokilek wylej śmietankę, a na nią wyłóż pomidory i szpinak. Następnie na wierzch każdej porcji wbij po jajku, dopraw solą i pieprzem i na koniec zetrzyj na każdą porcję masło.
- Włóż naczynka do większego naczynia, wlej do połowy ich wysokości wrzącą wodę i włóż całość do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 10-15 minut, do ścięcia się białka, dbając o to by żółtko zostało płynne. Podawaj z tostami.
Smacznego!
English version
Eggs baked with spinach and tomatoes
(4 servings)
Ingredients:
- 4 eggs
- 2 tomatoes, diced or sliced
- 200 g of baby spinach
- 1 clove of garlic, minced
- 50 g Parmesan cheese, grated
- 1/2 cup of double cream
- 100 g butter, grated
- 1 pinch of herbes deProvence
- salt and pepper
Preparation:
- Preheat the oven to 240 °C, prepare 4 ramekins and 1 bigger casserole dish.
- Heat the cream over very low heat or in the microwave and stir in the parmesan, garlic and season with salt, pepper and herbes de Provence.
- Pour the creaminto ramekins, next place evenly tomatoes and spinach. Top each with egg, season with salt and pepper and finally sprinkle with butter.
- Place ramekins into bigger ovenproof dish, filled half full with boiling water and place in the preheated oven.
- Bake 10-15 minutes, or until egg white is set but egg yolk is still runny. Serve with toasts.
Enjoy!
Kożuch damski says
Aż mnie naszła ochota na takie dobroci 😉
Dzi says
Polecam 🙂
laNika says
Tyle razy już miałam zrobić jajka zapiekane i chyba w końcu zrobię bo Twoje strasznie zachęcają wyglądem 🙂
Dzi says
🙂
Marco says
Oj, oj, oj 🙂 Chyba pokuszę się o zrobienie takiego śniadanka żonie w niedzielę 😉 Bardzo apetycznie wyglądają takie jajeczka. Czy ja dobrze widzę, że w foremce znalazła się też rzodkiewka, której nie ma w przepisie? 😉 To tylko element dekoracji czy umknęła gdzieś przy pisaniu? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dzi says
Rzodkieweczka nawinęła mi się podczas robienia zdjęcia, ale oczywiście można dorzucić:) Polecam te jajka bo sa booskie!
Beautifulspace says
Dziękuję za ten przepis – trafia do mojej kolekcji dań szybkich i pysznych;)
Dzi says
Polecam sie:)
Ewa says
Smakowicie, smakowicie – jajka to doskonały pomysł na sniadanie, a czasami też na kolację. A szpinak i pomidory do nich doskonale pasują. Widziałam gdzies podobny przepis, jednak to wszystko zapiekane było w bułce – dodatkowy smak i tez ciekawy pomysł na podanie nie wymagające żadnych salaterek 🙂
Dzi says
Ciekawy pomysł:)
Ewa says
Jeeej! Swietnie, ze dzielisz się swoim talentem z innymi, dzięki czemu nawet ja mogę Cię czytac 🙂 Szkoda, ze sam nie umiem tak dobrze pisac, no ale nic straconego, może za parę lat, gdy się nieco podszkole, również Cię doscigne 🙂 To takich blogerow jak Ty powinno się pokazywac 🙂 Mam nadzieje, ze niedlugo tak się stanie 🙂
Dzi says
Dziękuję za miłe słowa:)
Aga21 says
przygotowałam wczoraj na kolacje ten przepis, zachwycił moją całą rodzinkę, dodałam już go do mojego zeszytu z przepisami..:)
Dzi says
Cieszę się, że smakowało:)
Piotrek says
Elegancki przepis, co prawda 100 gram masła może wprowadzić Cię do grobu, to reszta jest okej 🙂
Dzi says
To prawda 🙂 Na szczęście w tym przepisie można je nieco ograniczyć:)
szarlotka says
aż ślinka cieknie, gdy się na zdjęcie popatrzy. na pewno przepis wypróbuję, dzięki!
Dzi says
Polecam się:)