Share the post "Grillowane krewetki w glazurze miodowo-piwnej / Grilled shrimp with honey-beer glaze"
Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. W związku z tym, że nadeszły w końcu ciepłe dni i sezon grillowy rozkręcił się na dobre mam propozycję dla wszystkich, którym znudziła się już poczciwa karkówka. A wiadomo, jak grill to musi być też piwko! Dlatego przedstawiam przepis na obłędne szaszłyki z grillowanymi krewetkami w pysznej glazurze z piwem Tyskie, miodem i octem balsamicznym. Jest to świetne danie same w sobie, jak i przekąska do piwa gdyż robi się ją dosłownie w kilka chwil. Szaszłyki krewetkowe, piwko i piękna pogoda, czego chcieć więcej? Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Grillowane krewetki w glazurze miodowo-piwnej
(4 porcje)
Składniki:
- ½ szklanki piwa Tyskie
- ½ szklanki miodu
- ¼ szklanki dobrej jakości octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki pikantnego sosu chili (np. tabasco)
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 400 g surowych krewetek (im większe tym lepsze), oczyszczonych ze skorupek i z usuniętym ciemnym jelitem
- sól
Przygotowanie:
- W średnim rondelku wymieszaj piwo, miód, ocet, sos chilli i czosnek. Ustaw go na dużym ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż glazura lekko zgęstnieje, przez około 8-10 minut. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, to zgęstnieje jeszcze bardziej.
- Rozgrzej grilla (może być klasyczny lub elektryczny), nadziej krewetki na odmoczone wcześniej drewniane patyczki do szaszłyków, posól i solidnie wysmaruj je przygotowaną glazurą.
- Ułóż szaszłyki na grillu i grilluj aż glazura delikatnie się skarmelizuje, a krewetki staną się różowe, około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z piwkiem Tyskie.
Smacznego!
English version
Grilled shrimp with honey-beer glaze
(4 servings)
Ingredients:
- ½ cup of beer
- ½ cup honey
- ¼ cup balsamic vinegar
- 1/2 tsp chili sauce (such as sriracha or tabasco)
- ½ tsp garlic powder
- 400 g raw shrimp, shelled and cleaned
- salt
Preparation:
- In a medium saucepan mix beer, honey, vinegar, chili sauce and garlic powder. Place over high heat and boil, stirring form time to time, until glossy and thickened, for about 8-10 minutes.
- Preheat grill to medium high. Thread the shrimp onto pre-soaked wooden skewers, sprinkle with salt and brush with glaze on both sides.
- Cook on the grill until cooked through and glaze has slightly caramelized, about 2 minutes per side. Serve with beer.
Enjoy!
Ceci says
grillowanych jeszcze nie jadlam ;d
Misza says
Mniam. Ale niedługo weekend, to może uda mi się wypróbować przepis !
Dzi says
Koniecznie!
Daria says
Swietna przekąska
Dzi says
o tak:)
Adela says
genialne !
Dzi says
o tak:)
codojedzenia says
Krewetki są przepyszne!
Dzi says
Cieszę, się że smakowały! 🙂
Anastazja says
hmm hmm pyszka 😀
Dzi says
🙂
Karolina T. says
Właśnie wykorzystałam ten przepis. Wspaniały. Użyłam innego piwa tylko.