Uwielbiam botwinkę! Ta na prawdę czekam na nią cały rok i jak już jest, to nie mogę się nią nacieszyć. Długo szukałam idealnego przepisu, i ten ten jest najbliższy mojemu ideałowi. Polecam!
Scroll down for English
Botwinka (4 porcje)
Składniki:
- 2 pęczki botwinki,posiekane, najlepiej z małymi buraczkami pokrojonymi w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego,pokrojonego w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 500 ml wody
- 1 łyżka oleju
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki śmietany do zupy
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 2 jajka ugotowane na twardo do podania
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej olej i włóż pokrojone małe buraczki, ziemniaki, marchewkę, selera i podsmażaj do lekkiego zarumienienia.
- Wlej bulion i wodę, doprowadź całość do wrzenia i gotuj około 15 minut.
- Dodaj liście botwinki, dopraw sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i gotuj kolejne 10 minut.
- W oddzielnej miseczce, wymieszaj pół szklanki gorącej zupy ze śmietaną i wlej do rondla. Wymieszaj całość.
- Wlej do talerzy i podawaj z ugotowanym połówkami jajek.
English version
Botwinka- whole young beetroot soup
(4 serves)
Ingredients:
- 2 bunches of baby beetroot with stems and leaves, chopped, small beets diced
- 2 stalks celery, diced
- 2 carrots, peeled and diced
- 1 parsnip, peeled and diced
- 3 potatoes, peeled and diced
- 750 ml chicken or vegetable stock
- 500 ml water
- 1 tablespoon oil
- 1/4 cup lemon juice
- 1 tablespoon sugar
- 3 tablespoons of sour cream
- salt and pepper to taste
- optional 2 hard-boiled eggs to serve
Preparation:
- In a large pot heat the oil and add young beets ( but not stems or leaves yet), potatoes, carrots, celery and cook until starting to brown.
- Add the stock and water and bring to a boil. Cook about 15 minutes.
- At this stage, add beetroot stems and leaves, season with lemon juice, sugar, pepper, and cook for firther 10 minutes.
- In a separate bowl, mix half a cup of hot soup with cream, and add to the pot. Stir to combine.
- Serve with a side of boiled eggs.
Enjoy!
Daria says
Wygląda wspaniale! Przepiękny, żywy kolor, aż zachęca do zjedzenia 🙂
dariawkuchni.
Dzi says
🙂
Nieśka says
Też uwielbiam botwinkę, muszę w końcu zrobić. Pyszne to zielsko 😀
Dzi says
Oj pyszne:)
Tyrande says
Świetny przepis:) przyznaję, że pierwszy raz spotykam się z tym, żeby botwinkę podawać z połówkami jajek;)
Dzi says
Co region, to obyczaj:) u mnie w domu jajko było w standardzie.