Ostatnio odczuwam zwiększoną potrzebę spożywania serów, najlepiej w formie podgrzanej i ciągnącej się:) W związku z powyższym, praktycznie każda potrawa przygotowywana przeze mnie ostatnim czasie, ma jakiś serowy dodatek. Dziś proponuję przepis na kalafior z fasolką szparagową w pysznym i bardzo serowym sosie z mozzarelli. Można oczywiście użyć innego ulubionego sera, ja jednak lubię jej delikatny smak. Podaję to danie jako dodatek do dania głównego, jednak może być także wegetariańskim daniem głównym. Polecam!
Scroll down for English
Bardzo serowy kalafior z fasolką szparagową
(6 porcji)
Składniki:
- 450 g fasolki szparagowej, z odciętymi końcówkami i pokrojonej na 4 cm kawałki
- 1 główka kalafiora, podzielona na małe różyczki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki startej mozzarelli
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 8-10 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W średnim garnku zagotuj wodę i wsyp sporą szczyptę soli. Włóż fasolkę szparagową i kalafior, następnie gotuj warzywa przez przez 3-5 minut, aż będą al dente (ugotowane a jeszcze chrupiące). Odcedź i odstaw.
- W średnim rondelku rozgrzej olej, po czym włóż czosnek i cebulkę. Podsmaż do zarumienienia.
- Następnie wlej mleko, wsyp mąkę, paprykę i gotuj przez minutę, mieszając nieustannie najlepiej trzepaczką, po czym dodaj ser i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Przykryj rondel i gotuj sos na bardzo małym ogniu przez 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ser powinien się w tym czasie roztopić i sos już mamy praktycznie gotowy.
- Włóż do sou warzywa i bardzo delikatnie wymieszaj, uważając aby się nie rozpadły. Przykryj garnek i odstaw na kilka minut aby smaki się przegryzły.
- Podawaj warzywa na ciepło, mi najlepiej pasują do mięs.
English version
Cheesy Green Beans & Caulifower
(6 servings)
Ingredients:
- 450 g green beans, trimmed and cut into 4 cm pieces
- 1 head cauliflower, cut into small floret size pieces
- 3/4 cup milk
- 2 cups mozzarella cheese, shredded
- 2 tbsp flour
- 2 tsp canola oil
- 1 onion, finely chopped
- 8-10 cloves garlic, crushed
- 2 tsp paprika
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Bring medium pot with water to boil. Add a pinch of salt, green beans and cauliflower and boil for 3-5 minutes or until vegetables are al dente. You want them to be crunchy and not mushy. Drain and set aside.
- Heat oil in a medium size pot. Add garlic and onion. Sautee until golden brown.
- Add milk, flour and paprika and cook for 1 minute mixing with a whisk. Add cheese and mix again.
- Cover and cook on low for 2 minutes. Add salt and pepper to taste. The cheese will melt and the sauce will be ready.
- Add vegetables and gently mix to combine. Cover, remove from heat and let the ingredients merry together for a couple minutes before serving.
- Serve warm.
tu-tusia says
Wygląda tak pysznie, że mam ochotę natychmiast polecieć do kuchni i to przygotować! Mniam!
Dzi says
🙂