Zupa z soczewicą i szpinakiem / Lentil and spinach soup

Chłodniej się jakoś zrobiło, proponuję więc przepis na zupę z czerwonej soczewicy i szpinaku, z dodatkiem rozgrzewającego chilli i imbiru. Receptura pochodzi z uwielbianej przeze mnie książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować” i po raz kolejny polecam ją tym początkującym, jak i zaawansowanym w sztuce kulinarnej. Zupa jest przepyszna! Jedyną, wprowadzoną przeze mnie modyfikacją w stosunku do oryginalnego przepisu z książki, była zamiana kostek bulionowych na prawdziwy, aromatyczny bulion drobiowy, dodatkowo też zmiksowałam zupę przed dodaniem szpinaku. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zupa

Zupa z soczewicą i szpinakiem

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 2 średnie cebule, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
  • 1,8 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, cienkie plasterki
  • 1/2-1 czerwona papryczka chili, z usuniętymi pestkami, pokrojona w plasterki
  • 10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 7 szklanek listków świeżego szpinaku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 g szklanka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu oliwę lub olej rzepakowy, włóż wszystkie posiekane warzywa i dokładnie je wymieszaj. Smaż pod przykryciem przez około 10 minut, aż marchewki zmiękną,  a cebula ładnie się zarumieni.
  2. Dodaj bulion, soczewicę, imbir, chili i pomidorki, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. lub do miękkości soczewicy. Następnie zdejmij zupę z ognia i dokładnie zmiksuj. Teraz dodaj do niej szpinak i ponownie podgrzewaj przez 30 sekund. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Wyłóż zupę do miseczek i podawaj z kleksem jogurtu naturalnego.

Smacznego!

zupa

English version

Lentil and spinach soup

(6-8 porcji)

Ingredients:

  • 2 carrots, peeled and sliced
  • 2 celery stalks, sliced
  • 2 medium onions, peeled and roughly chopped
  • 2 cloves of garlic, peeled and sliced
  • 1,8 l chicken or vegetable stock
  • olive oil or canola oil
  • a thumb-sized piece of ginger root, thinly sliced
  • 1/2-1 fresh red chili, seeded and sliced
  • 10 grape or cherry tomatoes, sliced in half
  • 2 cups red lentils
  • 7 cups fresh spinach
  • sea salt and freshly ground black pepper
  • 200 g natural yogurt

Preparation:

  1. Put a large saucepan on medium heat and add tablespoons of olive oil. Add all your chopped and sliced vegetables and mix together with a wooden spoon. Cook for around 10 minutes with the lid on until the carrots have softened but are still holding their shape, and the onion is lightly golden.
  2. Add the stock to the pan with the lentils, ginger, chili and tomatoes. Give the soup a good stir and bring to a boil. Reduce the heat and simmer for 10 minutes with the lid on, or until the lentils are cooked.  Take of the heat and puree until smooth and add the spinach and continue to cook for 30 seconds. Season well with salt and pepper.
  3. Divide between your serving bowls. Delicious topped with a dollop of natural yogurt.

Enjoy!

 zupa

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>